torstai 7. marraskuuta 2013

Kojo - Nuku pommiin 1982Laulukilpailut 'tuomaristoineen' ovat yhtä absurdi ilmiö, kuin monet muutkin pärstävärkin perusteella jaettavat jutut, urheilukilpailut, pisteet ja palkinnot. Mielummin koko kansan tekstariäänestys - kyllä kansa tietää, kuten entisen itäblokin alueen artistien viisumenestys on kertonut!

Tähän nähden on aika hurjaa, kuinka yksi kisa ja kappale voivat tehdä pahaa hallaa jonkin muusikon uralle, kuten Kojolle kävi vuoden 1982 Euroviisuissa. Tästähän syntyi pitkään elänyt ilmiö 'Nolla-Kojosta'. Eihän tämä biisi nyt mikään mestariteos ole, mutta sellaisen leiman se minullekin jätti, että oli suorastaan yllätys, kun tutustui tämän töölöläisen raikulipojan aiempiin levytyksiin Ja, että sieltä löytyi ihan rehellisesti hyvää kamaa. Siis oikeasti. Ihan totta!

Kappale on tunnetusti Jim Pembroken, tuolloin entisen Wigwam-miehen käsialaa, jonka kynästä oli syntyisin edellisvuodenkin viisubiisi - elämään jäänyt valkonaama-reggae 'Reggae OK'. Myöhemmän selittelyn mukaan Pembroke halusi tällä biisillä testata, kuinka pitkälle hän pääsee paskalla biisillä. Ainakin Suomen karsinnan läpi. Kappaleen sanat ovat taas toisen legendan Juice Leskisen kynästä, jonka riimittelyltä tuo tosiaan tiedon kuultuaan vaikuttaa. Ihan selvästi.

Kojo itse pyöri 70-luvun loppupuolen Stadin musakuvioissa ja oli kovassa maineessa taitojensa ja ennenkaikkea sielukkaan äänensä takia. Tässä kyseisessä biisissä se äänikään ei pääse ihan omilleen. Mukana statisteina viisulavalla olivat Kojon ja Pembroken muusikkokaiffarit Pave Maijanen, Häkä Virtanen, Juha Björninen, Pembroke ja Keimo Hirvonen. Noiden jannujen olisi kannattanut jamitella jotain muuta, livenä ja joskus muulloin.

Kappale sai, tai siis jäi saamatta yhtään pistettä, mikä oli aika tylyä. Itse biisin sanoituksethan ovat hehheh aika 82-kamaa ydinpaukun tulemisineen. Eli ajan ja niiden tuon ajan 'euro-ohjusten' hengessä liikuttiin. Tämä ei maiden tuomaristoja liikuttanut. Kojolaisen ura oli tähän asti ollut noin englanniksi laulavalle suomalaiselle artistille aika kovassa huudossa. Levyt myivät ja keikkaa piisasi. Niihin menoihin ei tämän jälkeen enää päästy ja laulukielikin vaihtui pääosin suomeksi. Bisnes- ja (uhka)peliorientoitunut Kojo on kuitenkin elättänyt itsensä pääosin musiikilla esiintyen esimerkiksi Finnairin 'musakerhon' tyylisissä jet-set henkisissä hommissa. Tälläisellä reissulla Kojon mukana ollut Albert Järvinen kuoli silloin Lontoossa.

Ei kommentteja: