maanantai 4. elokuuta 2014

Kolme pientä porsasta 1934Myöhemmin yrityksenäkin vakaavaraiseksi ja ahneeksi mielletty Disney teki menestyksen alussa kahta animaatiosarjaa yhtä aikaa ja velkarahoilla. Jos Walt Disney ei itse animoinut ja piirtänyt käytännössä oikein koskaan, niin hän piti huolta, että animaatioiden sisällöt ja tuotantoarvot olivat siinä pisteessä, että ne pysyvät alansa klassikoina edelleen miltei sadan vuoden kuluttua. Maksoi mitä maksoi. Disney sijoitti alkuvuosina miltei kaikki voittonsa suoraan studioon ja sen tekijöihin.

Äänielokuva oli marssinut paria vuotta aiemmin esiin ja yhtiön hahmo Mikki Hiiri pistettiin ajamaan höyrylaivaa, jota hän elokuvassa soitti ja vihellytti. Höyrylaiva Ville on tämän päivän mittapuulla köykäinen, mutta oli rohkea askel hypätä äänipiirrettyyn ja antoi yhtiölle heti kahden vuoden etumatkan, missä firma ja animaattorit pääsivät kehittelemään työkalujaan. Yksi tälläinen oli hyppy värianimaatioihin, vaikka se lisäsi filmien työmäärää radikaalisti. 'Silly Symphonies' oli Mikin lisäksi toinen sarja, josta tehtiin lyhytelokuvia, joita näytettiin elokuvien alussa. Kuten nimestä voi päätellä sarja nojasi vahvasti kuvan ja musiikin yhteistyöhön.

Kolme pientä porsasta perustui vanhaan kansansatuun ja keskellä lama-aikaa tarinassa samaistuttiin Isoon pahaan suteen lamana ja neuvokkaaseen kolmanteen porsaaseen selviytymistapana. Animaatio oli ensimmäinen, missä Fred Moore oli mukana, mutta hänen tyylinsä tuli vaikuttamaan pitkälle kaikkiin tuleviin Disney-animaatioihin.

Mutta mistä jokainen muistaa heti tämän lyhytfilmin (näkemättäkään sitä ikinä) on animaation tarttuva nimilaulu. Kappale sai itse animaatiota suuremman latauksen yhdysvaltalaisten laman vastaisessa kamppailussa ja muutamaa vuotta myöhemmin sitä käytettiin länsi-propagandassa Hitlerin Saksaa vastaan. Jotain kappaleen tarttuvuudesta kertonee se, että vaikka Disney oli verboten natsisaksassa, niin edellä mainittu Adolf Hitler hyräili kappaletta kuuleman mukaan useinkin.

Animaatiolla kuullaan toki muutakin musiikkia ja porsaiden hahmot nojaavat vahvasti soittimiinsa, viuluun, huiluun ja järkevän porsaan soittamaan pianoon. Musiikki oli Frank Churchillin säveltämää, joka oli tullut Disneyn studioille 1930. Tätä ennen hän oli soittanut 15-vuotiaasta asti pianoa mykkäfilmiteattereissa. Kolmen pienen porsaan suosio vaikutti siihen, että Walt Disney otti hänet säveltämään tulevan pioneeriprojektinsa, eli ensimmäisen kokoillan animaation Lumikin musiikkiraitaa. Siihen hän teki muun muassa sellaiset elämään jääneet kappaleet, kuten 'Heigh-Ho', 'Whistle While You Work' ja 'Someday My Prince Will Come'. Oscarin hän sai 'Dumbo'-elokuvasa, mutta löytyi vuonna 1942 kuolleena kotoaan, vain 40-vuoden ikäisenä. Hän oli ampunut itsensä pianon ääreen - usein yhtenä syynä teolle pidetään Disneyn antamia haukkuja heikommin menestyneestä 'Bambi'-elokuvasta.

Ei kommentteja: