sunnuntai 18. tammikuuta 2015

J. Koho - Vuosi 2/12 2014

Vuosikasetit on neljän henkilön projekti, johon kuuluvat Ilpo Numminen, J. Koho, Olli Aarni ja Tuukka Salonen. Homman ajatuksena on, että kuukausittain julkaistaan vuorotellen yksi kasettiäänite, jonka sisältö on tekijänsä vapaasti päätettävissä.
Ainoa sitova asia on c-kasettimuoto (nämä ovat myös vapaasti kuunneltavissa internetissä) ja yhden puolen pituus; 15 minuuttia. Tällä hetkellä ensimmäinen kierros on takana ja jokainen osallistuja on julkaissut yhden äänitteen. Laskennallisen vuoden lopussa tekijöiltä on tullut sitten ulos kolme erillistä kasettia. Äänitteiden tarkoitus ei ole myöskään välttämättä miellyttää, vaan antaa tekijälleen vapaat kädet tulkita ja tutkia asioita musiikkinsa kautta.

J. Kohon kasetti ilmestyi näistä järjestyksessä toisena viime vuoden marraskuussa ja sen idea on saateliitteen mukaan tutkia sellaisia tiloja, kuin tylsistyminen, keskittymisen herpaantuminen, tyytymättömyys ja niin edelleen. Kasetin sisältö onkin sellaista, mitä persu.. peruskuuntelija ei jaksaisi tai ymmärtäisi; A-puolella on teos 'Kärsivällisyys', jossa tiibetiläistä kulhoa, tai gamelania (tai vastaavaa) kilautetaan pitkien taukojen saattelemana, eikä mitään muuta. Kulho/kello resonoi lyönnin jälkeen ja ääni sammuu hitaasti. Ideana on todennäköisesti saada kuuntelija odottamaan kärsivällisesti seuraavaa iskua, mikä on intternet- ja keskittymiskyvyttömyyden aikana yllättävän rohkea ja radikaali temppu.

Kakkospuolen täyttää teos 'Seinä', joka on vaimeaa suhinaa, tai 'valkoista ääntä'. Siis kohinaa. Kieltämättä, kun sen yhdistää annettuun Käsitteeseen, niin äänen voi tosiaan kuulla tai nähdä läpipääsemättömänä seinänä, jonka takana on kenties jotain. Tai kuuntelijan puolella?

Kasetti on aika läheistä sukua käsitetaiteelle, jossa lopulta katsoja (tässä tapauksessa kuuntelija) onkin se pääty, missä teos tapahtuu. En suosittele kaikille, mutta mielenkiintoista! Itse kasetteja painetaan jokaista vain 25 kappaletta, mikä on kuulemma sellainen määrä, mitä ei tarvitse vielä tuputtaa pois, vaan halukkaat ne kyllä hankkivat. Ja teokset löytyvät myös intternetistä.

Ei kommentteja: