sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Bangles - Walk Like an Egyptian 1986Kappale ei taida olla Banglesien suurin hitti, mutta loppujen lopuksi varmasti se tunnetuin kappale. Kahdeksankymmentäluvun 'paisleypop-bändi', eli aikansa sixties-nostalgiasta(kin) ammentanut Bangles oli julkaissut debyyttilevynsä jo aikaisemmin, eikä se ollut näihin seuraajiinsa verrattuna minkäänlainen menestys.

Walk Like an Egyptian oli kakkosalbumi 'Different Light' albumin kolmas single, joka seurasi Princen kynäilemän ykkössingle 'Manic Mondayn' menestystä nousten brittien kolmoseksi ja Yhdysvaltain-listan ykköseksi, ollen tilastojen mukaan ensimmäinen kokonaan omia soittimiaan soittaneen naisbändin ykkössija. Tämä ei tosin pidä ihan paikkaansa, mutta melkein.

Manic Mondayn tyyliin kappale ei ole yhtyeenjäsenten omasta kynästä, vaan sen on tehnyt ulkopuolinen. Tällä kertaa Liam Sternberg, joka kuului alunperin Akronin 70-luvun lopun skeneen Devon ja muiden aikalaisten kanssa. Hän soitti Jane Airen taustabändi Belvederesissä ja kokosi myös Stiff-levy-yhtiölle klassisen 'Akron Compilation' kokoelman alueen bändeistä. Sternberg äänitti ensimmäisen demon kappaleesta tammikuussa 1984 ja kappaletta tarvottiin megasuosiossa olleelle Toni Basilille, joka hylkäsi biisin. Ensimmäinen levytys oli uuden aallon artisti Lene Lovichin, mutta sitä ei julkaistu säveltäjän vetäydyttyä hetkeksi musiikkielämästä.

Kappale ajautui Banglesien tuottaja David Kahnen käsiin joka piti biisistä ja yhtye suostui sen levyttämiseen. Levytyksessä jokainen bändin jäsen laulaa säkeistön Debbi Petersonia lukuuntottamatta, koska tuottaja ei pitänyt hänen suorituksestaan. Tämä oli yksi niistä lukemattomista syistä, jotka aiheuttivat yhtyeelle sisäistä kitkaa, eikä tilannetta helpottanut Debbin rummutuksen korvaaminen rumpukoneella..

Biisi oli syntynyt osittain sattumalta Sternbergin matkustaessa lautalla ja ihmisten kävellessä hassusti sen tehdessä käännöstä. Videolle (jossa Debbi Peterson laulaa taustoja ja soittaa tamburiinia) otettiin mukaan myös vaudeville-ajan 'hiekkatanssia', eli egyptiläistyylistä kävelyä. Kappaleen video kuvattiin osittain New Yorkin kaduilla tavallisten ihmisten tehdessä tanssiliikkeitä ja mukaan otettiin muutama alkeellinen videotrikki pistäen prinsessa Dianan ja Muammar Gaddafin myös tekemään jorausliikkeitä. Kappale on hyvä osoitus 'roskapopin' laadusta ja voimasta parhaimmillaan, eikä Different Light levyssä kokonaisuutenakaan ole mitään suurempaa vikaa. Laskelmoitu kaupallisuus kohtaa hyvät biisit, eikä Banglesien kiva ulkonäkökään haitannut. Etenkään Susanna Hoffsin.

1 kommentti:

Pasi kirjoitti...

Tämä on mulle kyllä näitten daamien terävin veto. Toimii ihan discossakin, tän sedän jalka ainakin heiluu ja ehkä käsikin.