maanantai 7. syyskuuta 2015

Nine Inch Nails - March of the Pigs 1994March of the Pigs oli yhdysvaltalaisen Trent Reznorin edelleenkin johtaman Nine Inch Nailsin (NIN) avaussinkku The Downward Spiral pitkäsoitolta, joka myi törkeästi. 90-luvun erikoisuus olivat nämä kone/industrial/räkäbändit, joiden ainakin kaupallinen pioneeri NIN oli. Siis nämä Ministryt ja Marilyn Mansonit, jotka olivat listojen kärkipäässä synkeällä, elektronisia elementtejä sekoittaneella musiikillaan.

Kappaleen sanoituksesta on monenlaista tulkintaa. Reznor itse sanoo sen olevan kaupallisen menestyksen jälkeen ilmaantuneista vittuilijoista ja alakulttuurin selänkääntäjistä. Yksi säie tässä kokonaisuudessa on Beatlesien White Albumilla käyttämä ilmaisu 'pig', joka löytyi yhdessä 'Helter Skelterin' kanssa Charles Mansonin perheen tekemien murhien yhteydessä piirrettynä verellä seiniin. Ja Downward Spiral äänitettiin samaisessa talossa, jossa Sharon Tate murhattiin.

Kappaleen säkeistö menee erikoisessa tahtilajissa ja rauhallinen kertosäkeistö taas suoraan 4/4:lla. Kappale perustuu näiden kahden vuorotteluun. Biisistä on tehty kahdeksan eri versiota. Kappaleen videon ohjasi vuonna 2010 edesmennyt Peter Christopherson aka 'Sleazy'. Vanhan perverssin takataskusta löytyi sellaisia juttuja, kuin jäsenyys 70-luvun levynkansitaidetta uudelleenmuokanneessa Hipgnosisissa ja perustajajäsen esi-industrialbändi Throbbing Gristlessä. Tämän jälkeen hän oli lyhyen aikaa Psychic TV:ssä ja siirtyi siitä John Balancen kanssa johtamaan Coil-yhtyettä, joka toimi hänen kuolemaansa asti. Niin ja ohjasi musiikkivideoita useille eturivin artisteille. NIN/Reznor käytti miehen apuja monella omalla musiikkivideollaan.

Kappaleen videolla NIN esittää sen livenä valkoisten kankaiden edessä ja biisi poikkeaa näin ollen levyversiosta. Video on aikansa mittapuulla minimalistinen, kamera seuraa käsivaralla Reznoria ja tuon ajan kiertubändiä. Artisti heittää säkeistöjen päätteeksi mikin lattiaan, jonka kolahdus on jätetty nauhalle. Assistentit toimittavat uudet tilalle. Kappaleesta otettiin mittava määrä ottoja tähtäimenä väsymys, jonka jälkeen veto natsasi. Jotain 'hälläväliä' tunnelmasta saatiin ikuistettua narulle, eikä aika ole syönyt juurikaan kappaletta, tai sen kuvallista versiota. Samalla tavalla NIN ei onnistunut sitten Woodstock-99 sekoilussaan.

Ei kommentteja: