torstai 11. helmikuuta 2016

Young Ones - My Generation"Älypäät" karsean hyvällä nimellä Suomessa näytetty brittikomedia 'The Young Ones' pyöri Briteissä kaksi kautta vuosien 1982-84 välillä. Suomen televisiossa sarja pyöri pari vuotta myöhemmin. Maailma taas pyöri silloin vähän hitaammin, mutta sarja oli sinänsä ankkuroitu Thatcherin ajan kovaan oikeistokyytiin, jota se omalla suorasukaisella tavallaan kommentoi. Kaikki tämä suhahti tietenkin 10-11-vuotiaalta pojalta yli hilseen, mutta hahmoissa riitti naurettavaa ja päätä lyötiin seinään (sekä irti..)

Musiikki Cliff Richardsin makean imelästä kappaleesta otettua nimeä myöten oli yksi sarjan keskeisiä elementtejä. Jaksoihin ympättiin aikansa kovia esiintyjiä Motörheadista ja Damnedista Madnessiin. Sarjan neljä päähahmoa olivat aikansa nuorisokulttuurin arkkityyppejä; nillittävä älykköanarkisti, väkivaltainen kiljupunkkari, jumissa oleva hämy, sekä menestyjäjuppi (joka istuu mielestäni koko konseptiin yhtä huonosti, kuin sarjan ruokapöytään tyhjän lautasen eteen). Uus-liberalistinen talouspolitiikka hakkaa näitä squattaajia vasten kasvoja niissä väleissä, missä hahmojen keskinäisiltä tappeluilta ehtii. Monista sarjoista poiketen kakkoskausi on huimasti ykköskautta parempi. Sitten pillit pussiin, vaikka osasta näyttelijöitä tulikin seuraavien vuosikymmenten kärki-brittikoomikoita. Ja nykyisin vainajia.

Intternet ei osaa ajoittaa tätä sarjan live-shown puolelle mennyttä kiertuetta, mutta oletan sen olevan vuoden 1984 paikkeilta. Homma oli niin ajassa kiinni, että tuon ajan brittijuttuja kuunnellut äkkää kolmikon muutetuilla sanoilla (ja Rik Mayall & The Bastard Squad nimellä) tehdyn luennan The Whon nuoriso/sukupolviklassikosta olevan nyökkäys Crass-yhtyeen ja muiden suuntaan. Porukan musiikillinen inkarnointi versoi myös Neil -hippihahmon täyspitkälle 'Neil's Heavy Concept Album'ille ja Traffic-coversinglelle 'Hole in My Shoe', joka nousi brittien listasijalle 2.

Ei kommentteja: