perjantai 9. joulukuuta 2016

Juice Leskisen Slam - Sika 1980



Sika on Juice Leskisen Slam-yhtyeen joululevyn 'Kuusessa ollaan' tunnetuin kappale. Biisissä on omakohtainenkin kulma, koska tämä oli yksi niistä kappaleista, joita äänitettiin lainassa olleella kasettinauhurilla kyseisen joulun 1980 alla. Oma kasettisoitin talouteemme tuli vasta seuraavana kesänä. Ja sitten niitä muutamaa kassua pyöritettiin ja pyöritettiin.

Vuosi 1980 oli Leskiselle tuottoisa, sillä ennen tätä Suomen albumilistan sijalle 10. noussutta levyä oli julkaistu 'Tauko III', joka on paremmin tunnettu nimellä 'XV Yö'. Tuli punkkia ja uutta aaltoa, mutta Leskinen yhtyeineen ei jäänyt vanhan paskan maineeseen, vaan seilaili siinä sivussa. Homma kulminoitui seuraavana kesänä pidettyyn 'Tuuliajolla'-kiertueeseen, jossa Juice ja ammattijuopot seilasivat ja soittivat Saimaan rannoilla nuoremman polven Eppu Normaalin ja Hassisen koneen kanssa.

Leskisen kaltaista piikittelevää ja kaiken ulkopuolelle tahallaan jättäytyvää hahmoa ei löydy, eikä edes pysty enää löytymään yhtenäiskulttuurin jälkeisestä Suomesta. On oikeastaan aika kylmäävää ajatella, että Leskisen tutka-, ja taisteluparit aikaisemmilta ajoilta olivat Mikko Alatalon ja Veltto Virtasen tyylisiä tyyppejä. Ja mitä he tekevät nyt?

Sika on poikkeava joululaulu sikäli, että siinä ei lauleta joulukuusista, pukeista, tai edes harvinaisemmasta aiheesta: Jeesuksesta, vaan seurataan perheen ja joulutradition, eli kinkun yhteistä matkaa kesästä jouluun. Ja lopulta kerrotaan ehkä enemmän ihmisestä, kuin pöydän antimesta. Kappaleen orkestraatio on niukkaa koostuen lähinnä Safka Pekkosen kansakoulu-urusta, epävireisestä mieskööristä ja kertosäkeessä tulevasta tööttäyksestä. Homma haiskahtaa vittuilulta, mitä se ehkä olikin. Vuonna 1980 Leskinen piti vielä 70-luvun UG:n lippua liehumassa.

Ei kommentteja: