lauantai 22. helmikuuta 2014

Danny - Seitsemän kertaa seitsemän 1968Autoillessa tulee kuunneltua paljon radiota ja koska en kuuntele kaupallisia paska-asemia ja niiden 'yleisen mielipiteen' perseennuolentaa, vaihtoehdoksi jää yllättäen Radio Suomi.
Kanavan erikoisohjelmat ovat hauskoja ja nykyinen suosikkini on lauanatain loppuiltapäivästä tuleva 'Entisten nuorten sävellahja'. Nuorten sävellahja oli ohjelma, joka tuli omassa lapsuudessanikin 80-luvulla. Sieltä kuulin ensimmäistä kertaa esimerkiksi Sielun veljiä ja Se-yhtyettä. Ohjelma oli myös eräänlainen epävirallinen suosion mittari. Nuorten sävellahja loppui jossain vaiheessa - todennäköisesti silloin kun rokki- tai populaarimusiikki sai oman kanavansa, eli Radio Mafian.

Entisten nuorten sävellahja on suunnattu nykyisin keski-ikäisille kuuntelijoille, jotka ovat eläneet nuoruuttansa 70-luvulla tai myöhemmin ja osaavat nuorten sävellahjan 'jutut'. Eli muisteloa ja kavereiden tai luokkavereiden haastaminen 'mukaan' vaikka 'nakkikioskin ranskalaisten hinnalla'. Haasteet ja niiden maksut menevät hyväntekeväisyyteen. Ohjelman juontaja on hauskan velmu ja musiikkitoiveetkin ovat kohtuullisen laaja-alaisia. Tänään soi pakollisen Deep Purplen ja Rainbown lisäksi muun muassa Taiska ja lahtelainen progebändi Haikara.

Eräs toivoja esitti toiveen Dannyn kappaleesta 'Seitsemän kertaa seitsemän'. Kappale oli tunnusmusiikkina Spede Pasasen vuoden 1968 kesähassuttelun 'Noin seitsemän veljestä', joka oli Pasasen ja kumppaneiden mukaelma Robin Hood-tarinasta. Tunnarin lisäksi huomioitavaa elokuvassa on, että miehen tuleva ykköstähti Vesa-Matti Loiri oli tässä elokuvassa vain pienehkössä sivuosassa.

Toivoja kertoi käyneensä kaverinsa kanssa katsomassa elokuvan kolmena iltana peräkkäin. Tuohon aikaan elokuvateatterit eivät vielä olleet ensimmäisessä television tuomassa lamassa, vaan elokuvaliput olivat halpoja ja teatteriverkosto tiheä ja ulottui läpi Suomen pienimmillekin paikkakunnille.
Elokuvaan otettu aikansa pop-tähti oli usein hyödyllinen diili molemmille. Aikana ennen videoita suosikkinsa naaman pystyi näkemään elokuvassa, mikä nosti yleisömääriä ja jos elokuva oli tasoltaan edes kohtuullinen sekä samalla suosittu, tiesi tämä artistille hyvää nostetta ja keikoille yleisöä. Ja tunnarista julkaistiin tietenkin single-versio.

'Seitsemän kertaa seitsemän' oli Jarkko Salon säveltämä ja sovittama kappale, jonka taustabändinä toimi 'Jaakko Salon orkesteri'. Keitä tässä soittikaan on minulle arvoitus, mutta yhtyeen säestystä on kuultavissa useilla aikansa laulajatähtien levytyksillä. Kappaleen napakka orkestraatio jäi mieleen jo lapsuudesta tämän tullessa telkkaristä, sekä myös välillä soiva käppäinen wah-wah.
Danny tulkitsee perus-Dannynä Jukka Virtasen sukupolvikertomuksen jossa 'suo kuokka ja Jussi' hengessä matkustetaan maalta tehtaan liukuhihnalle ja oman elintason noustessa jäljelle jää sisun lisäksi mieltä kalvava kateus naapurin elintasoa kohtaan. Miten kappale liittyy Robin Hoodin tarinaan on sitten toinen asia. Joka tapauksessa Jaakko Salon tekemä ja Dannyn esittämä kappale on kotoisista tunnareistamme varmaan lähimpänä sitä suuren maailman grande-elokuvatunnareiden korkeaa tasoa.


1 kommentti:

Kahara kirjoitti...

Nyt kertis pyöriikin päässä seuraavat n. seitsemän päivää.