torstai 9. lokakuuta 2014

Hypnosis - Oxygen 1983Tämä biisi on aivan varmasti tuttu kaikille 80-luvulla lapsuuttaan ja nuoruuttaan eläneille. Kappalehan oli suomalaisen 'Hittimittari' musiikkiohjelman tunnarina sen alusta loppuun. Taustalla pyöri oskilaattori ja lopuksi kamera siirtyi sinisankaiseen Mikko Alataloon (tätä ennen ohjelmaa juonsi legendaarinen Timo T.A. Mikkonen). Joskus aikaa ennen internettiä kuuntelin Jean-Michael Jarren Oxygeneä (vuodelta 1976) ja ihmettelin, että se ei mennyt ihan 1:1, eikä täysin samalla soundilla, vaikka melodia oli kyllä sama. Alkuperäisbiisin kuulin toki jo Hittimittarin aikaan, sillä sedältäni löytyi kasa Jarre-vinyyleitä, joita lainailin ja koppailin kasetille kavereille. Itsehän en Jarresta erityisesti pitänyt enkä pidä edelleenkään.

Eroavaisuuksien syy löytyy siitä, että tämä Hittimittariversio on italialaisen Hypnosis-synapopyhtyeen lyhennetty versio. Eräänläinen remix, uudelleenluenta, tai instrumentaalinen käännösiskelmä. Syna- ja konemusiikki oli 80-luvun alussa kuitenkin futuristista ja sopi uutta musiikkia esittelevään ohjelmaan.

Italiassa nimimuotoa Hipnosis käyttänyt yhtye teki tälläisiä omia versioita aikansa elektronisesta popmusiikista ja coveroi muun muassa Vangeliksen 'Pulsar'-kappaleen. Yhtyeen versiot olivat vähemmän yllättäen suosittuja ja hittejä sekä Saksassa, että Sveitsissä, joista ensin mainitusta se varmaan bongattiiin Suomeenkin. Yhtye toimi kokoonpanovaihdoksista huolimatta vuoteen 1991 asti, jonka jälkeen se katosi kartalta.

Ei kommentteja: