tiistai 21. tammikuuta 2014

Onni Gideon - Tiikerihai 1956Onni Gideon Tenhonen syntyi vuonna 1921 Balasovissa Venäjällä, silloisessa Neuvostoliitossa, jossa hänen isänsä oli työkomennuksella ja äiti oli koulun rehtorina. Melko heti hänen syntymän jälkeen perhe palasi takaisin Suomeen. Onni Gideon aloitti lapsena viulunsoiton opinnot ja soitti myös bassoa.

1930-luvulla Gideon perusti oman tanssiorkesterinsa Melody Skrammelin ja samalla vuosikymmenellä hän innostui havaijilaisesta musiikista. Hän rakensi vanhasta kitarasta oman sähköisen kahdeksankielisen havaijilaiskitaran ja perusti vuonna 1941 Oahu Trion. 40-luvun lopussa hän perusti uuden Aloha Hawaii-yhtyeensä, joka soitti myös tanssimusiikkia ja jazzia. Yhtye oli suosittu ja se kirvoitti hetkellisen 'havaiji-huuman'. Tiikerihain lisäksi Gideon soitti Annikki Tähden 'Kuningaskobralla'. Tämän lisäksi Gideonin katsotaan levyttäneen ensimmäisen suomalaisen rock-kappaleen 'Hawaiian Rockin'.

Tiikerihai itse oli Peter Hodginsonin Tiger Shark-niminen mukaelma vanhasta kansansävelmästä ja hän levytti sen ensi kerran jo vuonna 1935. Kappale saapui Suomeen tiettävästi Olympiavuonna 1952, jolloin sitä soitettiin joka puolella. Kappaleen ovat levyttäneet useat artistit, mutta tunnetuin lienee Juha Eirton vuonna 1955 levyttämä versio. Myös Olavi Virta versioi kappaleen.

Rockmusiikinkin pioneeri Gideon toimi muusikkouransa ohella vakuutusmyyjänä ja varustamotöissä. Hän yhtyeineen oli myös ensimmäisiä Ruotsinlaivojen muusikkoja, kun soitti Efoan matkustajalaivojen ravintoloissa, sekä esitti klovninumeroita.


2 kommenttia:

Jorma Torvikoski kirjoitti...

Onni Gideonin "Tiikerihai" on vuodelta 1956- Samana vuomma ilmestyi Columbia recordsilta "Tiger Shark" Felix Mendelssohnin esityksenä. Kappale löytyy You Tubesta. Mikä tässä versiossa kiinnittää huomiota on se, että kappale on kopio Gideonin Tiikerihaista improvidoituja sooloja ja yransponointeja myötem, vai onko asia päinvastoin? Onko Onni Klovnimme plankannut Mendelssohnin version? Molemmat levytykset on tehty 1956 ja ovat kuultavissa You Tubessa.

Rolf Jacksen kirjoitti...

Kappalehan pohjaa tradeihin, mutta jos versioiden samankaltaisuus on 1:1, niin eihän se ole ihan mahdoton ajatus, että oltaisiin käyty taas ulkomailla varkaissa (esim. Tapsan Korttipakka ja Yölinjalla)..