maanantai 19. tammikuuta 2009

Barney Bubbles


Levynkansia on sivuttu blogissa parikin kertaa, viimeksi Hipgnosisin ei aina niin upeita kansia. Britti Colin Furcher aka. Barney Bubbles oli mielenkiintoinen hahmo. Valmistuttuaan taidekoulusta hän työskenteli ensin typograafikon apulaisena ja sen jälkeen mainostoimistoissa. mm. Strongbow-siiderin jousimies-liikemerkki on hänen kädenjälkeään.

Samaan aikaan hän pyöri Lontoon underground-skenessä valomiehenä ja väänsi pienlehtiä. Kesällä 1968 hän lähti San Fransiscoon, ollen valomiehenä Avalon Ballroomissa. Palattuaan takaisin Englantiin hän ajautui Ladbroke Groven kuvioihin ja tekemään bändeille kansia. Zine-kuviot pysyivät myös mukana.

Frendz-lehden toimituksessa hengaili eräs paikallinen bändi, jonka kanssa Bubbles solmi erittäin läheiset suhteet. Hänestä tuli yhtyeen päätaiteilija, joka teki levynkansien lisäksi kaiken lavaa ja fanzinea myöten. Hänen pseudo-teutoninen tyylinsä tuli Hawkwindin tunnusmerkiksi ja loi pohjaa myös myöhemmälle metallilevyjen kansitaiteelle. Hawkwind oli onnekas saadessaan Bubblesin tyylisen taiteilijan antamaan konkreettisen ilmeen/kuvan heidän joskus päämäärättömälle musiikilleen.


Punkin ja uuden aallon noustessa Barney Bubbles oli yksi wanhan koulukunnan selviytyjistä. Hänet värvättiin Stiff-recordsille ja hän teki kansia ja videota useille tunnetuille uuden aallon bändeille; mm. Damned, Elvis Costello ja Ian Dury & the Blockheads. NME:n uusi logo oli hänen kädestään yms.

Barney Bubblesin työmetodeista liikkuu hurjia tarinoita. Yleistä oli, että työn sankari uppoutui kellariin viikkokausiksi vääntämään ympäripyöreitä päiviä. Hän oli myös sulkeutunut sekä ujo ja käytti koko uransa ajan vain kolmea valokuvaajaa.

Bubbles kärsi koko elämänsä biboläärisestä oireyhtymästä ja otti depression kourissa yllättäen oman henkensä lokakuussa 1983 .

Ei kommentteja: