keskiviikko 24. kesäkuuta 2009

Peter Kember aka. Sonic BoomSonic Boom (syntyjään Peter Kember, 1965, Rugby) on valitettavan väliinputoaja-artisti. Boom ja Jason Pierce (tai siihen aikaan Jason Spaceman) perustivat vuonna 1985 kotikaupungissaan Rugbyssa Spacemen 3-yhtyeen. Bändi oli alunperin trio, mutta pian pulkan veto siirtyi kaksikolle. Ja myös vähän kaiken muunkin veto; Spacemen 3 edusti vielä tuohon aikaan epämuodikasta psykedeliaa ja jannut olivat nistin maineessa. Eikä musakaan ollut mitään Beatles-pastisseja, vaan sekoitus suhinaa, dronea, Suicidea, MC5:sta ja välillä yllättävän kaunista popmusiikkia. Ei siis mitään MTV-kamaa vaan ihan aitoa hämyilyä.

Yhtye alkoi saada pientä nimeä vasta hajoamisensa kynnyksellä. Bändin joutsenlaulu Recurring (1991) oli splittilevy Boomin ja Piercen välillä. Toinen toisella puolella. Muusikot olivat kuitenkin kummallakin samat. Jostain syystä Suomenkin telkkarissa tuli 80/90-luvun taitteessa bändin aikaisempi Revolution-biisin video. Se teki kitaroineen vaikutuksen.

Spacemen 3 hajottua Jason Pierce perusti jonkun verran oikeaakin kaupallista suosiota nauttivan Spiritualizedin, jonka musiikki nojaa enemmän Jasonin gospeliin. Sonic Boom taas jatkoi/jatkaa perustamassaan Spectrumissa. Erillään ollessaan kun jannut eivät täydentäneet toisiaan, on pakko myöntää ettei Boomin sävelkynä ole ehkä yhtä terävä, kuin entisen bändikaverinsa.

Sonic Boom on joutunut myös kamppailemaan heroinisminsa kanssa, eikä hän ole oikein pystynyt tekemään 'artistista läpimurtoa'. Levyjä Spectrumin ja toisen E.A.R projektinsa (mukana mm. My Bloody Valentinen Kevin Shields) on putkahdellut kahden vuosikymmenen aikana verkkaisesti. Boom kokosi myös erittäin hyvän kokoelman Spacelines. Youtube paljastaa, että mies on nykyisin kohtuullisen ahkera keikkailija. Hyvä niin, sillä ainakin saundit ovat kohdallaan. Olen aina pitänyt tuosta dronesta, jota Spiritualizedkin käyttää edelleen jonkin verran. Keikalla näkyivät virittävän kitaratkin sen avulla.
Sonic Boomilla on edelleen oma studionsa Rugbyssä, joka on ladattu täyteen vintage-elektroniikkaa ja syntikoita. Keikoille hän lähtee kuitenkin matkalaukkuun mahtuvien perus-Casioiden ja samplereiden kanssa. Mutta saundi on niissä miltei sama. Ja se on taikuutta.

Kolme sointua hyvä.
Kaksi sointua parempi.
Yksi sointu = täydellistä!

Ei kommentteja: