torstai 28. tammikuuta 2010

Lumikki ja Seitsemän kääpiötä - Heigh-Ho 1937Lumikki oli ensimmäinen värillinen kokoillan piirretty ja rajoja rikkova (tai oikeastaan uusia piirtävä) piirroselokuva noin muutenkin. Törkeän riskinoton ja pitkän työstön jälkeen siitä tulikin taloudellisen katastrofin sijaan megasuosittu klassikko, joka on käypää tavaraa edelleenkin. Pätkässä leikitellään hauskasti ympäristön kaiulla ja perkussioilla.

Elokuvan Soundtrack oli myös ensimmäinen kaupallisesti julkaistu sellainen. Tarttuvat sävelet jäivät myös uuden radion välityksellä soimaan kansakuntien mieleen.

Biiseistä olivat vastuussa kaksikko Frank Churchill - Leigh Harline, joiden sävellyksiä kuultiin myös monissa muissa alkuaikojen Disney-elokuvissa. Musiikki oli suuressa osassa myös yhtiön alkuaikojen lyhyissä elokuvissa, etenkin 'Silly Symphonies'-sarjassa. Jopa 'juutalaisen Amerikan' inhoaja Adolf Hitler vihelteli todistettavasti usein 'Pahaa sutta ken pelkäisi'-elokuvan tunnaria.

Oma lukunsa Disneyn musiikki-innostuksesssa oli tietysti 'Fantasia'. Elokuva oli kuitenkin massoille liian artsya, eikä sen seuraajaa aikanaan saatu. Edellämainittua elokuvaa ei ole myöskään julkaistu täällä päin maailmaa DVD:lle, vaan pitää tyytyä rupusiin Youtube-pätkiin.

Tom Waitsilla on kuulemma Heigh-Ho:sta oma versionsa jollakin Disneyn kokoelmalla. Se johti lakikiistaan artistin ja yhtiön välillä, koska (verenimijä) Disney co:n mukaan laulunsanoja oli muutettu. Tämä ei edes tiettävästi pitänyt paikkaansa ja kiista kuivui kasaan. Tarkistamaan ei pysty, koska en ole kappaletta metsästyksestä huolimatta onnistunut löytämään.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heigh Ho löytyy Tompan Orphans-setin kolmannelta levyltä. Spotifysta löytyy. Vähän erilainen versio kyllä kuin leffassa :-)

Rolf Jacksen kirjoitti...

Tänx!