sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas 1994

Sunn 0))):n jälkimainingeissa metallia. Ja vielä bläkkistä.

Mamo Volden edellisessä inkarnaatiossa hehkutettiin bläkkistä viimeisenä metallin todellisena underground-skenenä. Mukana oli paljon DIY-henkeä ja omaa tinkimätöntä estetiikkaansa. Ristin nurinpäinpuoli taas piti sisällään värjättyjen hiusten juurikasvun lisäksi rasistista tosikkomaisuutta, taikauskoa, homofobiaa ja mielenterveysongelmia. Näitä saatiin Suomessakin nähdä mm. Hyvinkään paloittelusurmissa. Tai Lepakon lavalla kun itseään viiltäneitä vokalisteja kannettiin paareille ulos. Eli miehekästä touhua.

Asiaan perehtyneitten mielestä skene kuoli vuoden 94 paikkeilla, jonka jälkeen bändit ovat lähinnä poseeranneet. Samana vuonna ilmestyi pitkään työstetty Mayhemin De Mysteriis Dom Sathanas (sisältää latinan kielioppivirheitä). Julkaisua ja levytystä viivyttivät bändin sisäiset "ongelmat", joihin liittyi mm. vokalistin itsemurha, kirkkojen polttamista ja ihan bändikavereidenkin murhia.. Levy tehtiin korvaavalla lisämiehityksellä, johon kuului myös Sunn 0))):ssa vokalisoiva Attila Csihar.

Levy on sitä tuttua bläkkissahausta ja blast-komppia. Ei hullumman kuuloista ja Attila laulaa tyylilajista poiketen välillä kirkumatta (tähän joku genrepoliisi saa laittaa oman mielipiteensä). Itselle ongelma tulee tässä hommassa aina kolmannen biisin jälkeen. Samalla tavallahan tämä menee.

Bläkkiksestä syntyi näihin aikoihin 'Dark Ambient', joka omaan korvaan on mielenkiintoisepaa. Mortiis peikkopuvussa laulamassa Depeche Moden tyylistä hinttipoppia on hullumpi yhdistelmä! Ja epäsuorastihan bläkkis vaikutti myös Norjan Kissin syntymiseen; eli Turbonegroon.

3 kommenttia:

Ville kirjoitti...

Kyllä, Turbonegro usein unohdetaan bläkkiskeskusteluissa! Se on väärin! Hieno huomio, ja ehdottomasti samaa mieltä.

Mysteriisin soundit on helvetin paljon paremmat kuin aikalaisilla, tämä on minusta selkein ero muihin. Muuten levy on aika samanlaista tööttiä kuin kaikki tuon ajan BM, ja toki Attilan vokaalit ovat hiuksia nostattavat. Soundipolitiikka on hauska asia, koska monet todella tr00 kvlt -tyypit dissailevat nykybändejä juuri tuon soundien liiallisen puhtauden vuoksi. Samalla kuitenkin ylistävät Mysteriisiä, kun siinä on hyvät soundit. Osoitus pingviinien järjenjuoksusta.

Itselleni black toimii juurikin siksi, että se on musiikillisesti kiehtovaa. Parhaimmillaan siis. Dark ambientiin en ole juurikaan päässyt vielä tutustumaan, mutta kiitos Levyhyllyn, Sunn 0))) alkaa pikkuhiljaa tulla tutuksi. Tuolla muualla hehkuttelin pelimusiikkia, ja itse asiassa tää Sunn kuulostaa juuri siltä, millainen Fallout 3:n soundtrackin olisi _pitänyt_ olla.

Ville kirjoitti...

Vai onx Sunn 0))) ennemmin jotain dronee? Mitä kaikkea pidät dark ambienttina? Mitä pitäisi kuulla jos kiinnostaisi?

Rolf Jacksen kirjoitti...

Se on aika sama, millä Sunn 0))):a kutsuu, koska ainakin Boriksen kanssa tehty 'Altar' on enemmän ambientia. Drone viittaa monotonisuuteen, jota suorittamalla saadaan kuitenkin nyansseja.

Tummaa ambienttia on tehnyt myös bläkkisveteraani Emperor, Ulver ja tietysti Mortiis. Itse pidin suomalaisesta 'Haare' yhtyeen 'The Temple'-levystä. Ja japanilainen Merzbow.

Sitten jos perse kestää, voikin siirtyä saksalaisiin ambient-pioneereihin, eli alkuajan Tangerine Dreamiin ja Ash Ra Tempelin ensimmäiseen levyyn :-D