lauantai 16. kesäkuuta 2012

Jan & Dean - Dead Man's Curve 1964

 Kun ilmanlämpö lähenee hellerajaa jopa täällä merenrannan jälkifunkkislähiössä, länsimaisella hapatuksella ehdollistettu mieli kaipailee surf-musiikkia. Etenkin sitä Beach Boysia.

Mistä sopiva aasinsilta tähän biisiin.

Saman aikaisesti kuumimman Surfin USA:n nosteen kanssa myös kaksikko Jan & Dean keikkaili ja levytti laulettuja surffi-klassikoita. Duo oli erittäin suosittu, eikä huippuaikana ollut täysin selvää kumpi yhtyeistä oli se suurin rantapoika-bändi. Brian Wilson oli myös erittäin hyvissä väleissä kaksikon kanssa niin musiikin, kuin vapaa-ajan parissa.

Kuunnellessä tätä aikansa nuorisoklassikkoa jokainen huomaa, että Beach Boys tai siis Brian Wilson oli tässä kuunteluoppilaana. Huoleton surf-musiikki käännettiinkin surumieliseksi opetustarinaksi ylemmän keskiluokan kalifornialaisesta hot-rod elämäntyylistä. Jopa kappaleen puheosuus säilyy vesirajan yläpuolella ja kuuluu erittäin olennaisena osana tähän teinioopperaan.

Jotta tarina olisi elämää suurempi, duon Jan Berry ajoi kaksi vuotta myöhemmin erittäin pahan kolarin vain parisadan metrin päässä kappaleen ihan aidosta kolaripaikasta. Aivovaurio ja osittainen halvaus poisti kaksikon musiikin kuumimmasta etusrivistä. Musiikkiin ja lavoille he ovat myöhemmin palailleet lähinnä nostalgiakeikoille kun Barry oli toipunut tarvittavan verran.

Ei kommentteja: