torstai 12. maaliskuuta 2015

Kaaos - Nukke EP 1993

Nukke EP:n kannet ovat yksi niistä, joita ei viitsi jättää pöydälle muksujen ihmeteltäviksi..
Kaaos on niitä suomi-hc-yhtyeitä, mikä ei runsaasta kulttimaineestaan huolimatta ole ollut omiin korviin mitään ykköskastia. Ehkä osasyynä tähän on se kamala 'Kaaos-lehden kokoelmakasetin' känninen livepätkä? Olen myös ymmärtänyt, että yksi olennainen osa bändin hommissa oli juuri se känninen mölinä ja kohkaaminen. Itsehän en bändiä livenä nähnyt, joten arvioinnit ovat tästä irrallaan ja perustuvat audion kuunteluun.

Kaaoksen olemassaolo kesti vain muutamia vuosia ja sen kokoonpano taisi vaihtua Kaaos-Jakkea lukuunottamatta kokonaisuudessaankin monta kertaa. Yhtye oli Tampereelta ja jakoi alueen hoosee-bändien tietynlaisen 'tosikkouden' niin hyvässä, kuin pahassa ollen siis 110% tosissaan. Ahdistaa ja musiikki on raakaa. Bändin jäsenistö vaihteli Kaaoksen ja Riistettyjen välillä ja jos en nyt väärin ole ymmärtänyt, niin bändeissä ovat keskenään soittaneet suurin piirtein kaikki muut paitsi vokalistit Jakke ja Lateri.

Vuosi 85 ja Kaaoksen yksi viimeisiä levytyksiä. Jonkin ajan kuluttua tämän jälkeen yhtye hajosi. Kaaos lähtenyt siis täysillä mukaan tuohon aikaan skeneen iskeneeseen metallimaniaan, vaikka Nukke EP on kyllä aika raskasta tavaraa. Levytyksen korviinkuuluvin elementti on Jaken huudon lisäksi 'Kalle' nimisen basistin jyräävä tyyli ja soundi sekä tomikompit. Riistetyissäkin bassotellut Nappi ei siis soita enää tällä EP:llä. Kitarat ovat miksauksessa alempana soiden sirkkeliäänillä. Amebix ja Killing Joke ovat varmaan ne bändit, mitä tässä vaiheessa on kuunneltu. 'Sätkynukke' ja 'Kulunut motiivi' ovat sitten lähempänä Kaaoksen d-biitti/82-juuria. Tai koko loppulevy, lukuunottamatta 'Elefanttimarssia', joka on varmaan sitten sellainen persialaisten matonkutojien 'vain allah on täydellinen' juttu, eli jätetään turha krupu teokseen. Aivan karsea.

Nukke EP jäi jostain syystä julkaisematta ja sen pisti ulos tamperelainen Fight Records melkein kymmenen vuotta myöhemmin.

Ei kommentteja: