tiistai 31. maaliskuuta 2015

Tapio Rautavaara - Korttipakka 1976



Korttipakka on kaikessa totisessa pateettisuudessaankin sellainen kappale, että se on esittäjänsä Tapio Rautavaaran tulkitsemana ikoninen. Niin ikoninen ja totinen, että on poikinut useammankin huumoriversion.

Rautavaara toi 60-luvun alkupuolella tapahtuneelta Amerikanvierailulta tuliaisina 'Yölinjalla' kappaleen, jonka säveltäjäksi Rautavaara itse merkittiin. Nykyisin kappale on kuitenkin ainakin YLE:n äänilevykannassa merkitty Johnny Cashin nimiin ja vähän samanlainen 'härmäversio' on tämä yli kymmenen vuotta myöhemmin tehty Jaakko Salon nimiin vedetty 'sävellys' ja Seppo Virtasen 'sanoitus'.

Kappaleen tarina syntyi todennäköisesti 1700-luvun lopulla Englannissa ja se tunnettiin yleisesti jo 1800-luvulta asti. Kansantarinasta ensimmäisen hitiksi nousseen mukaelmansa nimeltä "The Deck of Cards" teki kantrilaulaja T. Texas Tyler, joka sijoitti vuonna 1948 Raamattu/Korttipakka-tarinansa amerikkalaisten Pohjois-Afrikan tai Italian kampanjaan. Kappaleesta tehtiin vielä toinenkin hitti 50-60-luvun taitteessa plus kymmeniä lokaaliversioita.

Rautavaaran esittämä versio tapahtuu jatkosodan aikana ja ankara sotatuomioistuin pistää jermuksi näkemänsä ja jumalaa kunnoittamattomana pitämänsä sotamiehen kenttäoikeuteen tilittämään enkelikuoron säestyksellä raamatuntietouttaan. Kappale on siitä erikoinen ja samalla esittäjältään karismaa vaativa, että siinä ei ole laulumelodiaa, vaan se perustuu kertojan puheeseen pseudo-kirkollisen sointupohjan päällä. Ärrä sorahtaa Rautavaaran tiputellessa saarnaajatyyliin sotamiehen luennointia suuresta kirjasta ja kappale päättyy hiukan avoimesti (kuulija on vakuuttunut sotamiehen perimmäisestä hengellisyydestä ja raamattutietoudesta, mutta esivallan tuomio jätetään sanomatta) Rautavaaran todetessa; "Hyvä kuulija, tämä tarrrrina on TOSI".

Lisäarvoa saadaan tietenkin Rautavaaran itsensä sodankäyneestä hahmosta. Hänen viihdetaiteilijauransa alkoi asemasotavaiheen aikana Karhumäen sotilasradiosta, mutta hän oli jatkosodan hyökkäysvaiheessa puoli vuosikymmentä joukkuetovereitaan vanhempana etulinjassa. Tämä vetosi ainakin ikätovereihin ja jokainen etulinjassa ollut kivenkova ateistikommunistikin oli ainakin keskityksen keskellä maatessaan uskovainen.

Korttipakka ei sisältynyt samana vuonna ilmestyneeseen pitkäsoittoon 'Unelmien ilta', joka jäi hänen viimeisekseen. Kappale löytyy heti kuoleman jälkeen julkaistulta Reissumiehen taival-kokoelmalta, joka päätyikin 150 000 ostajalle.

Ei kommentteja: