perjantai 4. joulukuuta 2009

The Orb - Live 93 - 1993

Tekno(whatever)-bändin livelevy saattaa ajatuksena olla vähän kyseenalainen, mutta tämä vuoden 93 Euroopan ja Aasian kiertueilta äänitetty levy on säilyttänyt sen elon, joka Orbin studioalbumeilta on ajan kuluessa kadonnut.

Dr. Alex Pattersonin idea oli alunperin yksinkertainen; Killing Joken entinen kitararoudari innostui Acid Housesta, mutta muutaman kokeilun jälkeen siirtyi yhdistelemään hitaita house-rytmejä Brian Enon, Tangerine Dreamin ja Steve Hillagen hengessä oleville syntikka ja samplepohjille. Tämä putosi britanian yökukkujille heidän palaillessa raveista. Orb on säilynyt aina Pattersonin ajatuslapsena, mutta myös avustajia/aisapareja on piisannut. Tärkeimpänä punk/metal taustainen Trash, joka oli mukana tälläkin levyllä.

Live 93 on piristävä pakkaus kestostaan huolimatta (131:48 min). Nelimiehisenä operoinut ryhmä 'soittaa' biisinsä levyversioista poiketen ja saa tylsimpiinkin hetkiin henkeä. Jälkimiksauskin menee putkeen, joten kajareista tulee kaksituntinen elävä ja kehittyvä äänimaisema ilman ojan kautta oikaisuja. Kannen Floyd-kumarrus on myöskin edelleen sympaattinen.

Ei kommentteja: