sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Suomalaiset prätkäbiisit

Kun ajelee 16-asteen pakkasessa maakuntaan, tulee jokaiselle mieleen moottoripyöräily? Eikö vain? Ai ei.?

Prätkällä ajollehan on suunnilleen omat radiokanavat ameriikoissa. Korkeiden vakuutusten ja lyhyen kesän maassa harrastus ja elämäntapa on kuitenkin ymmärrettävästi pienimuotoisempaa.

Joka tapauksessa historian saatossa suomeksikin on levytetty tästä vapauden ratsusta, joka alistaa asfaltin. Biisejä ei ole paljoa, mutta kyllä niistä mixtapen saisi. Tai ainakin muutaman biisin.

1. Alwari Tuohitorvi - Kromikaunotar 1974
Love-recordsille tehty sinkku, jossa ihaillaan tätä menokonetta ja päivitellään samalla, ettei talvella voi ajaa. Näkkärisaundeilla soitettua hard-rockia, mutta aika hauska. 'Kaasu auki kahta sataa, ei voi talvella ajaa.' 'Talviunta nukkuu kromikaunotar, veri laskettu viemäriin.' Hieno wah-wah-soolo.

2. Mika Sundqvist - Moottoripyörä on moottoripyörä 1979
Sundqvist lauloi edellisen bändin myöhemmässä inkarnaatiossa Alwari T:ssä. Outlaw-vihellysteema yhdistettynä skootterinössöt alistavaan tekstiin.

3. Sleepy Sleepers - Kesämopo 1979
Eihän tämä prätkästä kerro, mutta samalla tavalla liikkumaan vapauttava kulkuneuvo kesämopokin on ollut. Peräkammarin poika yrittää lähteä kylille hiippailemaan mimmien perään, mutta mopo laukeaa.

4. Moottorilinnut - Moottorilinnut 1982
Jukka Ritarin (mikä nimi!) laulama nimikappale. 'Moottorilinnut, moottorilinnut, yössä kiitää moottorilinnut.' Suurta runoutta. Mahtava biisi, kuten koko levykin.

5. Circle - Nopeuskuningas 2001
Mikä Rättö heittää kaikki Gillan-maneerit. Suomeksi. Biisin NWOFHM mättö muuttuu lopussa suhinaksi.

Ei kommentteja: