lauantai 29. tammikuuta 2011

Julian Cope - Rite2 1997

Tämän levyn kansi on ainakin karmaisevuudessaan mieleenpainuva. Levy ilmestyi samoihin aikoihin, kuin hänen mainio 'Modern Antiquarian', joka käsitteli amatööriotteella Brittein saarten monoliitteja ja muinaistemppeleitä. Amatöörillä tarkoitan nyt sanan alkuperäistä merkitystä, eli asian rakastajaa.

Dokumentissa kuultavaa musiikkia on paljon tältä levyltä. Sekä myös Jehovahkillilta. Cope teki myös näihin aikoihin British Museumin 'Discover Odin' näyttelyyn musiikit.

'Queen Elizabeth' ja Rite-levyt ovat miehen tuotannosta varmasti lähimpänä suoranaista saksalaista 'kosmista musiikkia'. Muutenkin Cope on aika surutta aikanaan 'lainannut' tästä suunnasta, tosin heittäen aina myös omia mausteitaan. Levyn sisäkannet pursuavat tekstiä 'jälkitieteellisestä yhteiskunnasta' ja palopuheita kristinuskon ja tieteen vastaisuudesta. Samaa agendaahan hän jatkaa edelleen 'Black Sheep' orkesterinsa kanssa.
Levy on tehty yhteistyössä entisten apulaisten (love 'em, leave 'em) Donald R. Skinnerin ja Thighpaulsandran kanssa. Näistä jälkimmäinen saattaa olla joillekin tuttu myös industrial-bändi The Coilin myöhempänä jäsenenä. Niin ja olihan hän pitkään Spiritualizedissa.

Rite2 koostuu neljästä 10+ minuuttisesta biisistä. Meininki on osittain lähellä alkuperäistä suhina-musiikkia. Skinnerin kanssa tehdyt biisit ovat taas enemmän hypnoottisia kitarakappaleita. D-C.O.M.P.O.S.E.R lainaa surutta Tangerine Dreamin analogisia sekvenssejä vuodelta 1974. Päälle maalaillaan tietenkin mellotronilla, kuinkas muuten.

Rite2 voisin aivan hyvin olla kauan sitten kadonnut new-age klassikkolevy. Se nyt vain sattuu olemaan tehty vuonna 1997. Näitä levyjä kun ei aikanaan tehty tarpeeksi!

Ei kommentteja: