keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Beach Boys - Smile Sessions 2012

Beach Boys aktivoitui tänä vuonna tekemään vuosikymmenten tauon jälkeen uuden levyn, sekä julkaisi viimein tämän vuosina 1966-67 äänitetyn, mutta julkaisematta jääneen levyn. Tai no, tämähän on enemmänkin kokoelma niistä Smile-sessioista ja biisien oikeista ja treeniversioista.

Wilsonhan uudelleen äänitti Smilen 2000-luvun alkupuolella ja uskomatonta, mutta totta - levy oli erittäin hyvä.

Mutta tämä tämänvuotinen Beach Boysin uusi levy ja uudelleen lämmittely Brian Wilsonin ja muiden elossa olevien jäsenten kanssa ei kestänyt pitkään. Wilson sekä muut saivat lähteä pari viikkoa sitten (kusipään maineessa oleva) Mike Loven jatkaessa omistamansa Beach Boys-yhtyenimen kanssa revival-keikkojaan.

Mutta takaisin levyyn. Smile (tai Smiley Smile) on toki julkaistu bootleggina aikaisemmin ja olen sen version kuullut. Mutta nyt nauhat kunnostettiin huolella ja mukaan ympättiin harjoituksia, teemoja, biisejä, sekä ääninauhalla olevia Brianin sammumisia erinäisten instrumenttien päälle (ihan totta!).

Äänittelen itse bändimme treenejä ja kuuntelen niitä pakkomielteen omaisesti päivät pitkät. En tiedä edes miksi. Nyt tämä tapani on näemmä siirtynyt levyttäneiden artistien puolelle, sillä Beach Boysin sessiodemojen kuuntelussa on jotain samantapaista outoa viehätystä. Vielä tuossa vaiheessa eläneet ja levyiltä poikkeavat sovitukset kuulostavat piristäviltä, eivätkä puhkisoitetuilta oikeilta versioilta.
Instrumentaaliraidat ja pelkät lauluvedot kuulostavat myös siltä, että jos ne olisivat ilmestyneet viisitoista vuotta sitten, ne olisivat suorastaan huutaneet päästäkseen sämplättäviksi. Nythän kukaan ei enää uskalla.

Tästä nyt julkaistusta levystä on olemassa eri versioita; sinkkuina ja viiden cd-levyn kokoelmana. Itse kuuntelen kahden cd:n versiota.

Smile on siis surullisen kuuluisa Beach Boys äänite, jota tehtiin taiteellisesti hienon, mutta taloudellisesti epäonnistuneen 'Pet Sounds' levyn jälkeen. Sessioista irroitettiin singleksi 'Good Vibrations', joka palasi niin sanoen kultakantaan ja lupasi tulevalta levyltä paljon.

Mutta levyä ei tullutkaan. Brian Wilson liittyi 'skitsofreenisten nerojen' joukkoon, kun hän kuuli Beatlesien juuri ilmestyneen 'Sergeant Pepperin', joka oli vakoillut hänen aivoaaltojaan. Wilson invalidisoitui, eikä pystynyt enää esiintymään yhtyeen kanssa ja vetäytyi taka-alalle. Seuraaville levyille ripoteltiin näitä Smile-sessioiden biisejä ja sieltähän suurimman osan onkin kuullut.

Smile oli myös Brianin viimeinen albumikokoinen magnum-opus, sillä hänen haipuessa  eturivistä Wilsonin muut veljekset ja bändin jäsenet ottivat lisää sävellysvastuuta, eikä lainkaan huonommin. Beach Boysin levyt eivät ole vuoteen 74 asti lainkaan hullumpia.

Ei kommentteja: