sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Various - Hittiparaati I 1975

1970-luku oli käännösiskelmien ja kokoelmien kulta-aikaa. Näistä kuuluisin Finnlevyjen Finnhits on nykyisin noussut omaan legendaariseen asemaansa (hyvin tehdyn) juntti-iskelmän ikonina ja monesti tämä käännöskama kuitataankin 'finnhitseinä'.

Apajille hyönäsivät monet muutkin, kuten blogissa usein vilahtanut epämääräinen JP-levyt, Jukka Kuoppamäen Satsanga ja Matti ja Teppo Ruohosen M&T Production. Näistä kaksi jälkimmäistä on varmaan sisällöllisesti mielenkiintoisinta tavaraa.

Tämä M&T Productionin tuotantoa esittelevä kokoelma tarttui mukaan divarin alelaarista päräyttävän kannen ja artistikatraansa takia. Hittiparaati I ei sinällään pidä sisällä varsinaisia käännöskappaleita kuin levyn avausbiisit Matin & Tepon pakollinen Kanarianmatkaoodi 'Paloma Blanca' ja Salomonin 'Mentiin Seslonkiin'. Hitteinä mukaan on laitettu samaisen vuoden Syksyn sävel-voittaja 'Evakkoreki' ja 'Meiän Veera'. Tyylilajille tyypillisesti näiden versiot eivät ole Erkki Liikasen esittämiä, vaan 'Raevo Raenhold' salanimen takana laulavan kuka ikinä lieneekään.

Loput biiseistä ovat M&T omaa tuotantoa, tai vähintäänkin sanoittamaa. Musiikki on iskelmästä jytään ('Rokkilisko') ja parhaimmillaan eteen läjäytetään aikansa analogisilla syntetisaattoreilla väritettyä taiteellisempaa schlageria. Tero Mattsonin levytysura käsittää tiettävästi vain yhden M&T Productionille levytetyn seiskan, jonka kumpainenkin biisi on mukana tällä kokoelmalla ('Kotka' ja 'Jäätynyt mies'). Ne ovatkin sellaisia pikkuteoksia, että kättä lippaan. Matti ja Teppo heittävät pöytään omat panoksensa 'Nyt Tunnen Mitä Rakkaus On' kappaleella.

Hittiparaati I nosti uteliaisuuden kaksikon alkupään tuotantoa kohtaan. Asiaa tarkemmin tunteva kaveri kuitenkin toppuutteli, ettei se sisällä samanlaista päräyttävää 'rokki-iskelmäyllätystä', kuin vaikkapa Lea Lavenin uran alku. Joka tapauksessa nämä M&T Productionin kokoelmat sisältävät huhujen mukaan muillakin osilla kohtuullisen mielenkiintoista kamaa.

Ei kommentteja: