torstai 3. kesäkuuta 2010

ARP 2600

ARP inc. oli yhdysvaltalainen syntetisaattorien valmistaja, joka itse asiassa oli ainoa joka pystyi 70-luvulla kilpailemaan Bob Moogin kanssa muusikkojen suosiosta. ARP 2600 oli yhtiön vastaisku Moogin kömpelölle modulaari-syntetisaattorille. Laite edusti EMS:n Synthin kanssa samaa 'kannettavien' syntetisaattoreiden koulukuntaa. Salkku kiinni ja menoiksi. En ole nähnyt oikeaa 2600:sta luonnossa, mutta epäilen raudan olevan suhteellisen painavaa ja termi 'raahattava' lienee ollut osuvampi. Joka tapauksessa esikytketty syntetisaattori saavutti helpommalla käytettävyydellään runsaan kannattajakunnan aikansa muusikoista, jonka lista on pitkä.

Aikansa teknologian mukaisesti laite oli luonnollisesti yksiääninen. Helisevästä pulputuksestaan tunnettu ARP 2600 on edelleenkin yllättävän suositussa käytössä elektronisessa musiikissa. Triviatietona muuten Tähtien sodan R2D2:n puhe on peräisin ARP 2600:sta.

Itse yhtiö ajautui taloudellisiin ongelmiin ja konkurssiin vuonna 1981, kuten melkein kaikki muutkin analogisten laitteiden pioneerit. Liekö syynä markkinoille pamahtanut 'japani-ilmiö' ja heidän halvemmat polyfoniset syntetisaattorit, tai silloinen lama?

Loppukevennyksenä pätkä Osbournes-sarjasta, jossa perheen 'pää' kaivaa naftaliinista tämän hirviön. Analogiset laitteet voivat huhujen mukaan olla aika kenkkuilevia.

Ei kommentteja: