torstai 10. kesäkuuta 2010

T.O.N.T.O
Lyhenne ei ole sudenpentuvitsi vaan tekijöidensä nimeämä pioneeri "The Original New Timbral Orchestra". Eli ensimmäinen ja edelleen suurin multitimbraalinen ja ääninen syntetisaattori.

Jos Kraftwerk antoi ikuisen elämän vain muutama kymmentä kappaletta valmistetulle Vako-Orchestronille, niin TONTO vetää vieläkin paremmaksi.
Aikana, jolloin soittimet ja artistit ovat tehdasvalmisteisia on hauska ajatella, että tälläinen uniikki yksilö löytyy fyysisesti edelleenkin jostain.

Soitin oli alunperin englantilaisten tuottaja-muusikoiden Malcom Cecilin ja Robert Marcouleffin yhdessä erilaisista moduulisyntetisaattoreista ja ohjaimista rakentama jättiläinen. Kaksikko tunnettiin 70-luvun alussa Tonto's Expanding Head Bandista, jonka kaksi sympaattista elektronisen musiikin pioneerilevyä laski genren siemenet otolliseen maahan. Tai ainakin se ensimmäinen, sillä Stevie Wonder ihastui 'Zero Timen' lämpöisiin elektronisiin soundeihin ja halusi tehdä kaksikon kanssa yhteistyötä. Loppu onkin musiikin historiaa, jonka voi tarkistaa alla olevasta videosta.Wonderin funk-soul-klassikoiden lisäksi soitinta on kuultu mm. Quicy Jonesilla, Isley Brossilla, Weather Reportilla ja valkoisempien Stephen Stillssin, Little Featin ja Steve Hillagen levyillä. Mittava saavutus yhdelle uniikille soittimelle. Unohtamatta tietenkään osaa 'Phantom of the Opera' elokuvassa.

Marcouleff luopui osuudestaan soittimeen vuonna 1975, jonka jälkeen se on ollut Cecilin omistuksessa. Soitin siirrettiin 1990-luvun puolessa välissä (Electric Ladysta?) Devon Mark Mothersbaughin 'Mutato Muzika'-studioon. Nykyisin sille on rakennettu oma studio New Yorkin Woodstockin lähistölle.

Ei kommentteja: