keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Maailmalla soi 1 - Kokoelma 1975

Tälläinen löytyi Demis Roussosten ja muiden ajankuvien kanssa appivanhempien levyhyllystä. Kotiin kiikutettuna näitä ei hirveästi kuuntele, mutta ei tämä aikuisten oikeasti huono kokoelma ole.
Nämä myöhemmin tehdyt finnhits-kokoelmat uiskentelevat tahallisesti biisien tahattomassa koomisuudessa, joten niihin verrattuna 'Maailmalla soi 1' on asteen vakavampihenkisempi levy.

Levy on koottu tietenkin käännösiskelmistä, joita ruoditaan esimerkiksi tässä perusteellisessa blogissa. Lähes kaikki suomalaiset levy-yhtiöt julkaisivat kaupallisessa mielessä pääosin ulkomaista käännösiskelmää. Tästä joukosta erottui vielä 'edukseen' Jukka Kuoppamäen Satsanga, joka teki itse omintakeiset käännöksensä. Homma oli suunnattu kielitaidottomalle peruskansalaiselle ja myyntiosoite näille levyille oli tietenkin huoltoasemien c-kasettihylly. Kansikuva oli yleensä etäisesti eroottinen, eksoottinen ja aivan varmasti ilman yhdenkään levyllä olevan artistin kuvaa.

Tämä levy on kuitenkin Sonetin julkaisema. Sonet oli ruotsalainen levy-yhtiö, joka ulotti lonkeroitaan myös Suomen puolelle. Artisteihin kuuluivat muun muassa Ami Aspelund, Tapani Kansa, Chrisse Johansson, Kari Tapio ja Katri Helena. Levy nojaa slovareiden ja ihan pätevien pop-kappaleiden lisäksi ajalle tyypilliseen disco-poljentoon. Cascade-yhtyeen (mukana Aspelund) tulkinta 'Lady Marmeladesta' on pätevä. Tapani Kansa vetää yhden monista levytetyistä versioista 'Kung-fu taisteleesta'. Vastikään poismennyt Kari Tapio vetää fiiliksellä biisinsä ja pääsanoittajien Vexi Salmen, Pertsa Reposen ja Chrisse Johanssonin käännöksetkään eivät nosta häpeän punaa poskille.

Hauska reliikki menneiltä ajoilta. Ja vielä hyvää vuosikertaa!

Ei kommentteja: