perjantai 4. marraskuuta 2011

'O Sole Mio - 1898



Enrico Caruso laulaa yllä erään länsimaiden tunnetuimman kappaleen. Levytys on vuodelta 1916, itse kappale 1800-luvun viimeisiltä vuosilta. Kappaleen 'ikivihreys' nostaa varmasti jokaiselle kuulijalle omat mielikuvansa. Itselleni tulee mieleen lämmin aito ristorante, johon poiketaan syömään pimeältä marraskuiselta kadulta. Jollekin muulle saattaa tulla joku toinen mielikuva, mutta tyhjäksi tämä meemeihimme iskostettu kappale jättää tuskin ketään.

Napolinkielinen (italian murre/alakieli) 'O Sole Mio, eli suomalaisittain 'Oi aurinkoni' on napolilaisen kaksikon Giovanni Capuron sanoittama ja Eduardo di Capuan säveltämä, josta kehkeytyi Euroopan ja läntisen maailman kenties kuuluisin rakkauslaulu. Kappaleen on sankaritenori Caruson lisäksi levyttänyt loputon määrä muitakin artisteja; muun muassa itse kuningaskin nimellä 'It's Now or Never'.

'O Sole Mion kohdalla voidaan puhua kenties länsimaiden ensimmäisestä populaari-hitistä, tai ainakin levytetystä sellaisesta. Kappale avasi tien myös italialaiselle iskelmälle, joka oli valtavirtaa Suomessakin vielä pitkälle 70-luvulle asti. Italo-disco piti maata vielä kulutusmusiikin eturintamassa, mutta sittemmin maa on poistunut sen näyttämön eturivistä angloamerikkalaisen kaman edestä.

Ei kommentteja: