lauantai 21. huhtikuuta 2012

Spiritualized - Sweet Heart Sweet Light 2012

Totaalisen tarkoituksenmukaisen tyylittömän levynkannen taakse kätkeytyvä Jason Piercen Spiritualizedin uusin levy oli positiivinen yllätys. Edellinen pitkäsoitto oli osittain ookoo, mutta edellinen julkaisu oli deluxe-painos yhtyeen vuoden 1997 levystä 'Ladies & Gentlemen, We Are Floating in the Space', joka itselleni aikoinaan aloitti yhtyeen syöksyn tylsyyden uumeniin.

Ladies..iltä musiikkiin jäi vahvasti kuuluva gospel-mania ja 'Wall-of-sound', jota ei tietysti tältäkään levyltä puutu. Sweet Heart Sweet Lightia äänitettiin kaksi vuotta kolmessa eri paikassa. Pierce vielä miksasi levyä vuoden verran.

Miksaus tehtiin lääkityksen alaisena, mutta tällä kertaa kyseessä ei ollut takavuosien huume-mix, vaan Pierce kävi läpi kemoterapian maksasairautensa takia (kyseessä lieni hepatiitti). Edellisen levyn aikana Pierce makasi taas kuoleman porteilla sairaalassa keuhkotaudin takia.

Tälläiset eivät voi tietenkään olla vaikuttamatta itse musiikkiin, joten levy on keskitempoista gospel-kuoron taustoittamaa ja orkestroitua hoilottelua. Pierce laulattaa mielellään kertosäettä, mutta ne kertsit eivät ole yleensä hirveän tarttuvia. Se mikä levystä tekee edeltäjiään pirteämmän on levyn alkupuolen jopa kiihkeät biisit ja itseä aina innostanut kokeilevan kuuloinen elektroninen sirinä joka säestää 'Get What You Deserven' mantramaista luentaa. Kitarat tirskahtavat feedbackkiä. Suurin osa levyn materiaalista on kuitenkin tunnelmallista orkestroitua gospelia.

Piercen taustaryhmä on miltei koko 2000-luvun pysynyt samana. Sieltä löytyy myös Julian Copen kanssa musisoineet Kevin 'Kevlar' Bales ja Doggen. Biisintekokrediitit jaetaan biisissä 'I Am What I Am'issa Piercen ja uutta paluutaan taas tohtorin roolissa tekevän Dr. Johnin kesken.

Ei kommentteja: