sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Kaaos-lehden kokoelmakasetti 2 1983

Jos tämä olisi uusi julkaisu jossain Combatin kassuhyllyssä korissa, se näyttäisi supermuodikkaalta julkaisulta ja formaatilta. Ympäri mennään yhteen tullaan.

Kaaos-lehti oli yksi aikansa lukemattomista zineistä, enkä edes tiedä missäpäin tätä on tehty. Oma veikkaukseni ihan orkestereiden johdosta on tuo Tampereen suunta. Kassu itsessään on perus Maxwellin c-kasetti, todennäköisesti levyntekijöiden ihan kaupan hyllystä ostama tai pöllimä. Sain tämän kaverilta lainaksi ja digitoin koneelle kuuntelun helpottamiseksi.

Kasetin sisällä oleva bändilitania näyttää ja kuulostaa lupaavalta; Riistetyt, Protesti, Tampere-SS, Kaaos, Terveet kädet, Sian anus ja Bastards. Joissakin versioissa Sian auksen tilalla oli Fucking Finland. Osa bändeistä on mukana live-nauhoituksella, osa studionarulla. Nyrkkisääntönä studionauhoitus on noilta kakkosdivarin bändeiltä.

Tähän asti odotusarvot olivat kovat, mutta sitten totuus iskee vastaan; kasetti vangitsee aikansa live-esitykset ja tilanteet dokumentinomaisesti. Äänenlaatu on ihan ookoo tasoa, mutta nyt vuosikymmenten jälkeen ja uusintapainosseiskoja himaan kuskanneena unohtaa, että aikakauden keikat vedettiin niin sanotusti lärveissä. Ja jos musa ei ollut hossea, se oli yleensä sorbus-punkkia.

Ja tämän kaiken kasetin keikkataltioinnit dokumentoivat hyvin. Riistetyt ja Lateri kaahaavat biisinsä vielä ihan ookoo Lepakossa. Lateri sössöttää biisit omaan räkänokkaiseen tyyliinsä. Kasetin toinen Lepakossa nauhoitettu esitys kuuluu Kaaokselle, jonka esiintyminen on jo totaalisen kännistä ja horjuvaa. "Skinheadit tappo Luttisen" oli näköjään Kaaoksen viesti Kohu-63:sen suuntaan. Luttinen oli siis se, kenet Kohu:n Lättä tappoi puolivahingossa Tampereella tiedotusvälineitäkin aikanaan 'kuohuttaneessa' tapauksessa.
Levyn kolmannesta live-vedosta vastaa Terveet kädet, jonka Kemin keikalta nauhoite on taltioitu. Läjän laulu katoilee, soittimet hajoavat, hirveetä säätöä ja legendaksi noussut lause rumpujen hajoamisesta "Eipä ole omat, saatana". Keikan parasta antia on melkein setin jälkeen mikkiin lässyttäneen punk-ämmän "Syökää persettä, se on hyvää" tyyliset läpät.

Tämä kaikki tietysti jälkiviisasta mussutusta. Nauha pyöri, enkä ollut paikalla. Mutta yhtä kaikki, hieno dokumentaatio.

2 kommenttia:

TP kirjoitti...

Toijalassahan tuota Kaaos-zineä tehtiin. Arto Nyberg (juuri se) kuului lehden vakioavustajiin.
Mullakin oli (ja on edelleen)toi kasetti jo joskus 87-88, mutta et kait silloin vielä tuota kuullut.
Kyllä toi silloin oli ihan saatanan kovaa kamaa ehkä Kaaosta lukuunottamatta. Nää monet nauhathan on siis tosiaankin julkaistu 90-luvulla seiskoina.

Rolf Jacksen kirjoitti...

Joo, ei kuunneltu teillä vielä tota kassua.

Tästähän on kaiketi olemassa toinenkin versio, missä Fucking Finland ja Sian anus vaihtaa paikkaa.