perjantai 14. syyskuuta 2012

The Residents - The Third Reich 'n Roll 1976

Residents on itselleni jäänyt vähän etäisemmäksi orkesteriksi, vaikka yhtye/mikälie on iät ja ajat nauttinut 'suosiota' erikoismusiikkimiesten parissa.

Omat kuulokokemukset rajoittuvat biisiin sieltä täältä + ensilevyyn, joka kyllä kimposi itseltäni pahasti ohi. Silti Residentsin vaihtelevaa epämusaa pidetään pienissä piireissä tärkeänä ja sillä oli kuuleman mukaan suuri vaikutus myös punkin jälkeisen musiikin synnyssä.

Näin ollen oli yllätys,  että yhtyeen toinen täyspitkä, poliittisesti epäkorrektisti nimetty 'The Third Reich'n Roll' putosi minulle näinkin helposti. Osasyynä on varmasti se, että levy uudelleen lukee pitkän joukon vain ja ainoastaan 60-luvun nuggetseja ja garage-klassikoita. Levy äänitettiin vuosina 1974 ja 1975, joten Nuggets-kokoelma oli tässä vaiheessa ihan oikeasti uunituore julkaisu. Toki sedät olivat varmasti kuunnelleet biisit jo silloin ensimmäisellä kerralla 60-luvulla.

Levy pahoinpitelee ja uudelleen lukee siis kasan autotalli-klassikoita. Välillä liikutaan jo metelin puolella, välillä biisi mukiloidaan täysin tunnistamattomaksi. Mutta välillä Residentsin versio on jopa parempi, eikä koskaan todellakaan samanlainen, kuin alkuperäinen luenta. Mieleen hiipii Royal Truxin meteliStones-kopiot.

Levyn kansitietoihin ei tietenkään merkitty coveroitavien biisien nimiä, vaan A-puoli on nimeltään 'Swastikas on Parade' ja kakkospuolen täyttää 'Hitler Was A Vegetarian'. Kanteen lätkäistiin 60-luvun musiikkiohjelmien televisiopersoona Dick Clark nazi-univormussa porkkana kädessä. Ja Aatu tanssi kannessa miesten ja naisten vaatteissa.

The Residents on tähän päivään asti onnistunut myös säilyttämään anonyymiuteettinsa. Edelleenkään kenelläkään ei ole esittää täyttä varmuutta ja faktaa kollektiivin jäsenten oikeasta henkilöllisyydestä. Viitteitä ja arvauksia on toki olemassa. Ja bändi on ollut jossain muodossa olemassa vuodesta 1966.

Ei kommentteja: