torstai 6. syyskuuta 2012

Karvakuonot - Luusoppaa 1993

Rocket Records uudelleenjulkaisi aiemmin 2012 tämän nykyisin lastenlevyjen klassikoksikin tituleeratun levyn.

Karvakuonot sinänsä ovat tiätysti tuttuja ja omaavat vieläkin lämpimän paikan sydämessä auto- ja höyrylaivaseikkailuineen. Knoppitietona mainittakoon, että Riku-pölvästi on alunperin kotkalainen. Tai no alkuperäinen ja jo edesmennyt näyttelijä oli.

Luusoppaa oli itselleni täysin tuntematon lastenlevy, sillä vuonna 1993 aloin itse jo henkisesti valmistautua niin sanotusti pesästä lentämiseen. Niinpä levyn peruskoulun musiikkitunneillakin kuulemma nykyään laulettava 'Ole mulle kaveri' oli täysin tuntematon. Kappale on Jukka Siikavireen käsialaa, joka on vastuussa muun muassa klassisesta Nukkumatin tunnarista ja aika paljosta muustakin. Kappaleet pyörivätkin ahkerasti Pikku kakkosessa ja niistä tehtiin useita videoitakin. Nämäkin ovat livahtaneet tässä välissä ohi.

Levyn kappaleet pyörivät teemallisesti Karvakuonojen hahmojen laulamista karvakuonoiluista ikivihreisiin ja ajattomiin klassikoihin, kuten 'Oravan pesä' ja ehkäpä yhteen kaikkien aikojen hienoimmista lastenlauluista 'Tiitiäisen tuutulauluun'.
Nämä 'perinteisemmät' kappaleet laulaa silloinen Maija Salon musiikkileikkikoulu. Sanoittajana osalla biiseistä pyörii Juice Leskinenkin, joten loppusointuja ja riimejä piisaa.

Luusoppaa on perinteisen hyvä lastenlevy (jotka ovat genressä muuten vähemmistönä) ja sen jaksaa aikuinenkin kuunnella. Se heiluu tunnelmiltaan lastenriehuttajista tiitiäisen kurkkua pakahduttavaan liikutukseen, joten uskon, että se omaa kymmenien vuosien jälkeenkin sen kuunnelleilla vahvoja muistijälkiä. Ransu, Riku ja eno-Elmeri ovat myös hahmoina mukavan rehellisiä (koira)humanisteja, joita lasten soisi kuuntelevan mieluummin, kuin vaikka Frontside-Ollieta ja hampurilaisia.

Ei kommentteja: