perjantai 19. maaliskuuta 2010

The Pretenders - Pretenders 1980

Yhdysvaltalainen Chrissie Hynde oli syntyisin Ohion Akronista. Tuon teollisuuskaupungin kuminkäryinen ilma synnytti lukuisan joukon muitakin lahjakkaita artisteja; mm. Lux Interior ja Devo.

Hynde muutti vuonna 1970 Englantiin Kentiin opiskelemaan ja parin vuoden päästä alkoi olla Lontoon vakionaamoja avustaen mm. NME:tä ja Malcom Mclarenia ja Vivienne Westwoodia SEX-liikkeessä.

Piirit olivat pienet ja Hynde oli hetken aikaa mukana mm. The Clashin varhaismuodossa, kunnes kokosi levyntekoa varten oman bändin.
Säkä kävi, sillä kolmikko James Honeyman Scott, Pete Farndon ja Martin Chambers oli varmasti yksi uuden aallon kekseliäimmistä ja taitavimmista bändeistä, joka rokkasi älykkäästi olematta pikkusormi pystyssä. Ja Chrissie Hynde tietysti teki hyviä biisejä.

Homma lähti samantien nousuun Atlantin molemmilla puolin ja ensilevyn erinomainen Kinks-coveri 'Stop Your Sobbing' oli sinkku-hitti. Jotain hengenheimolaisten yhtyeitten rytmikkäässä kitarapaukutuksessa oli muutenkin. Bändi esiintyi Yhdysvalloissa ja ehti levyttämään EP:n ennen kakkoslevyään, joka oli aikoinaan pettymys, mutta myöhemmin noussut arvoonsa.

Tuolloin Pretendersin onni oli kuitenkin hetkellisesti kääntynyt; Hynde joutui erottamaan ex-poikaystävä Farndonin bändistä holtittoman huumeidenkäytön takia. Kaksi päivää tästä uuden aallon yhdeksi parhaista kitaristeista tituleerattu James Honeyman Scott kuoli kokaiinin yliannostukseen. Ja alle vuoden kuluttua Peter Farndon oli myös haudassa - kuolleena heroiinin yliannostukseen.

Hynde jatkoi tästäkin eteenpäin, mutta se on jo toinen tarina. Eikä niin hyvä levy.

Ei kommentteja: