perjantai 17. syyskuuta 2010

Clannad - Greatest Hits 2000

Nyt siirrytään taas vähän juustoisempaan osastoon.
Clannad on varmasti tuttu jokaiselle 80-luvun puolessa välissä lapsuuttaan viettäneelle ainakin 'Robin of Sherwood' tv-sarjan tunnarista. Myös Enya nimellä tunnettu new-age artisti oli alunperin tämän perheyhtyeen jäsen.

Clannadin ura alkoi kuitenkin jo 1970-luvun alkuvuosina, jolloin sisarusyhtye esiintyi omistamassaan tavernassa. Alunperin gaelin kielellä laulanut irlantiaisbändi oli vihreitten saarten oman folk-liikkeen (Fairport Convention, Steeleye Span jne.) lapsia.

Tältä kokoelmalta mitään roots-meininkiä on kuitenkaan turha etsiä. Levy keskittyy yhtyeen menestyskappaleisiin ja samalla siihen 80-lukuun. Kaiuttimista tulvii eteeristä naislaulua, ambientteja soundeja ja juustoisia kasarisyntikka-padeja. Pöhöttynyt tuotantokaan ei kuitenkaan pysty peittämään monessa kappaleessa alta paistavaa taitavaa kansanlaulupohjaa, jonka irlantilaiset tunnetusti hallitsevat.

Kokoelma ja 80-luvun Clannad tasapainoilee totaalisen juustopaskan ja kauniin musiikin rajalla. Vähän samalla tavalla, kuin Kate Bushin paluulevu 'Aerial', joka on tosin koko levyn ajan askeleen siellä rajan oikealla puolella.

Ei kommentteja: