maanantai 27. syyskuuta 2010

Spacemen 3 - Recurring 1991

Tämä oli yksi niitä levyjä, joita kaveriporukan yksi vanhemmista jäsenistä, jonkunlaisessa mentor-asemassa ollut J antoi lainaan. Tai siis kasetin jolla oli tämä. Olisikohan toinen lainalevy ollut Sonic Youthin 'Sister'?

Joka tapauksessa ensimmäisestä biisistä alkanut drone yksinkertaisin ja kauniin melodioin kolahti saman tien. Loppulevyllä musiikki muuttui unisemmaksi, eikä tarttumapintaa ollut niin paljon, mutta alkupäätä tuli soitettua puhki.

Recurring oli rugbylaisen Spacemen 3 viimeinen levy. Alunperin kolmehenkisenä avaruusmiehistönä aloittanut yhtye soitti 80-luvulla omintakeista, mutta myös esikuviaan kumartanutta psykedeliaa. Ja psykedelialla ei tässä tarkoiteta 80-luvun pastissi 'paisley-pop' juttuja (Bangles jne.), vaan aika painostavaa ja haastavaa kamaa. Yhtyeen esikuvat olivat Stooges/Suicide pohjalla ja musiikki kahden heroinistin retardia junnausta.

Bändi evolutioitui levy levyltä ja viimeisellä joutsenlaululla se oli jakautunut kirjaimellisesti kahtia. Levyn ykköspuoli on Peter Kemberin (aka Sonic Boom) naivin yksinkertaisia, mutta napakoita nugetteja, kakkospuoli Jason Piercen (aka Jason Spaceman) unimaisempaa tavaraa. Levyn ainoa kappale, missä sekä Kember, että Pierce ovat molemmat mukana on Mudhoney coveri 'When Tomorrow Hits'.

Vaikka levyltä löytyy myös aikaisempien levyjen haastavaa meteliä, pääpaino on lempeässä psykedeliassa. Myös acid house jätti jälkensä tähänkin levyyn, vaikka bändi ei lähtenyt ihan pää edellä sen mukaan. Kemberin kappaleissa oli paljon sähköisiä rytmejä ja syntetisaattoreita. Käytännössä ne kuulostavat kuitenkin 'Radio-Activity' ajan Kraftwerkilta. Hyvässä mielessä.
Jason Piercen kappaleet kuulostavat taas aika pitkälti samalta, kuin hänen ensimmäisen Spiritualized-levy 'Laser Guided Melodies'. Syykin on yksinkertainen; hän nappasi silloisen Spacemen 3 muun miehistön mukaansa ja jatkoi uraansa enemmän nousujohteisesti, kuin entinen bändikaverinsa.
Albumi levytettiin 1990, mutta julkaisu viivästyi ja levy tuli ulos vasta, kun bändi oli jo hajonnut.

Moni 80-90-luvun taitteen levy on kärsinyt vanhentumisesta, mutta Recurring soi edelleen kaikesta taustastaan huolimatta ihan omalla kiertoradallaan. Niinkuin koko Spacemen 3:sen koko tuotanto.

Ei kommentteja: