keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Kraftwerk

Kraftwerkin elokuinen saapuminen Suomeen on herättänyt allekirjoittaneessa ristiriitaisia tunteita. Keikan näkeminen kuuluisi varmasti 'ihan kiva' osastoon.. mutta: On tullut nähtyä muutamakin keikka artisteilta, joiden viimeisestä oikeasta levytyksestä on parikymmentä vuotta. Kraftwerk kyllä julkaisi 2003 Tour de France Soundtracks levyn, mutta edellisestä oikeasta levystä oli 17 vuotta ja Expo 2000 biisistäkin muutama.

Lopullinen niitti on Florian Schneiderin poisjäänti yhtyeestä. Tuskin tuo keikalla kuuluu mitenkään, sillä Kraftwerk 'soittaa' kappaleensa aika uskollisesti levyversioilleen. Ja onhan yhtye korvannut esiintymisessä jäsenensä toisinaan roboteilla jo 90-luvun alusta.

Kraftwerk perustettiin vuonna 1970 Düsseldorfissa, joka ei ole kuuluisa luonnonkaudestaan. Vuotta aiemmin Ralf Hütter ja Florian Schneider olivat tehneet levynkin Organisation nimellä. Levy on pitkälti saman kuuloinen, kuin Kraftwerkin I:nen. Huilua, häröilyä ja antiikkista elektroniikkaa. Kraftwerk II oli askel kohti tunnistettavampaa asua. Molemmat uppoavat 'krautrock' nimikkeen alle, poiketen selvästi yhtyeen myöhemmästä pelkistetyn elektronisesta musiikista.

Kilpapyöräilevät kontrollifriikit Hütter ja Schneider häpeävät alkuaikojen tuotoksiaan ja kaksi ensimmäistä sekä kolmas, Ralf & Florian eivät ole saaneet cd-aikana uudelleenjulkaisua. Ralf & Florianin kohdalla se on sääli, koska se muistuttaa paljon seuraajaansa Autobahnia ja Harmonian 'Musik von Harmoniaa'. No, nettiaikana kaikki voivat tyydyttää uteliaisuutensa.

Autobahn tuli jo mainittua ja sen nimibiisin sinkkuversio nosti yhtyeen listoille. Itse levy on vielä pitkälti uskollinen krautrock/kosmische-musik nimikkeelle, kuten seuraajansa Radio-Activity. Jälkimmäisellä ei taida enää olla lainkaan ei-elektronista soitinta. Tässä vaiheessa kokoonpanoon olivat liittyneet Karl Bartos ja Wolfgang Flür. Äijien panos ja ääni olivat pitkälle tärkeitä 'klassisen' kauden Kraftwerkille.

Seuraavat Trans-Europe-Express ja Man-Machine loivat aika pitkälti perustan myöhemmälle elektrolle, hip-hopille, teknolle ja synapopille. Tai siis koko elektroniselle viihdemusiikille. Vielä 1981 ilmestynyt Computer World ja pari vuotta myöhemmin ilmestynyt Tour de France EP näyttivät, että vanhakin koira pystyy vielä näyttämään seuraajilleen. Sen jälkeen yhtye on lähinnä remiksannut itseään ja jättänyt suosiolla edelläkävijän roolinsa muille. Yksi kerrallaan vanha kokoonpano on poistunut/saanut poistua takavasemmalle. Nyt myös toinen perustajajäsen ja primus motor Florian Schneider.

Siis miksi menisin tungokseen hikoilemaan ja katsomaan, kun neljä tuntematonta tyyppiä seisoo Pannuhallissa standiensa takana musiikin kumistessa paskoilla saundeilla? En tiedä, mutta ilmaisia lippuja otetaan vastaan!

1 kommentti:

dzei kirjoitti...

Hyvin pitkälti samanlaisia fiiliksiä herättää toi keikka. Läppärikeikasta 50€ + tungos ei hirveästi innosta. Onhan siellä varmasti visuaalitkin mutta mulla on videot kotona.