torstai 22. joulukuuta 2011

Windy & Carl - Portal 1992

Aviopari-duo 'Tuuli ja Kari' on pitkän linjan marginaalivääntäjä Amerikan Yhdysvaltojen Dearnborista. Kaupunki on yksi Detroitin pienemmistä satelliiteista ja kaiketi kuuluisin Ford-yhtiön pääkonttorista.

Windy & Carl luettiin aikanaan myös 'shoegazing' genreen, mutta siihen yhtye oli vähän liian lavea. Yhtye ei myöskään mahtunut genren muotiin muutenkaan yhtä helposti, sillä englantilaisten Slowdiven tai Lushin tapaan sillä ei ollut heittää promokuviin eteeristä ja lommoposkista runotyttöä. Windy oli ja on sellainen pullea keskilännen jenkkitäti ja Carlkin näytti lähinnä autoinsinöörilta. Ei siis indie-popparipoikien tai tyttöjen päiväunikamaa. Ehkäpä tästä syystä Windy & Carl kuulostaa edelleenkin mukiin menevältä suhinalta tai surinalta, toisin kuin poseeraavat aikalaisensa?

Portal oli kaksikon ensimmäinen julkaisu, joka tehtiin omakustanteena ja c-kasetille. Levystä tehtiin 1995 cd-painos. Olen jonkun verran kuunnellut Windy & Carlia ja tämä ykkönen on loppujen lopuksi jäänyt suosikiksi.
Vaikka duo operoikin kitaralla ja bassolla, musiikki on ambientia tai dronea. Kaikubokseja on varmaan kymmenen ja ne luovat hienon hidasliikkeisen orgaanisen äänivallin, johon vielä tällä ensimmäisellä levyllä Windy välillä puhuu päälle. Lopputulos kuulostaa Sonic Youthin taiteellisen pään ja Join Inn-ajan Ash Ra Tempelin välimuodolta. Aivan puhtaasti pelkkää kitaraa, bassoa ja efektejä tämä debyytti ei ole, vaan välillä seasta pilkahtaa syntetisaattorin ääntäkin. Sivuosassa, mutta kuitenkin.

Yhtyeen radikaalein poikkeavuus surinabändeistä oli kuitenkin rummuttomuus, joka poistaa musiikista jyskeen ja agression sekä antaa tilaa orgaaniselle rytmille. Tämä oli tietysti varma lippu sinne marginaalin äärilaitaan ja on sitä edelleenkin. Muuten Portal kuulostaa pitkälti tuon ajan Spiritualizediltä. Tai siis niiden levyjen biisien välisuhinoilta. Levyn kolmosbiisi on nimeltäänkin 'Ode to Spaceman'. Musiikista on riisuttu turhat laulutkin ja annettu phaserien, näppäilyn ja kaiun keskittyä siihen olennaiseen. Eli fiilikseen.

Ei kommentteja: