sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Propaganda Hardcore 83 - V/A 1983

Propaganda Records ohjelmatoimistoineen on kai legendaarisinta suomi-hc:n ilmentymää. Yhtiö toimii edelleenkin ja jatkaa julkaisutoimintaa. Levytykset ovat matkanneet pääosin Uuden mantereen etelä ja pohjoisosiin ja niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin New Yorkin pikkulevypuljuissa kuulemma roikkuu Riistettyjen ja muiden t-paitoja.

Tämän kirjoituksen innoittajana toimii blogin analytics-osio, josta ilmeni useita käyntejä osoitteesta suomipunk.blogspot.com. Nimestä huolimatta kyseinen blogi löytyy Brasiliasta ja sen keesipäinen pitäjä listaa kiltisti suomi-hossea. Kappaleiden nimet on siellä käännetty englanniksi ja portugaliksi. Eli uskottavahan ne jutut suomi-hossen legendaarisesta kultti 'suosiosta' on.

Vuosi 1983 oli monen mielestä suomi-hc:n kovin. Siinä mielessä Hardcore 83 on siis ytimen ytimessä. Mukana on skenen 'staroja'; Riistetyt, Rattus, Bastards ja Kansan uutiset. Näiden tasokkaiden rykäisyjen lisäksi mukana on sekalainen joukko bändejä, joista osan ainoat julkaisut jäivät näille levy-yhtiön kokoelmille.
Osa näistä biiseistä on vähemmän kulutettuja (jos se hossen kohdalla on mahdollista) ja osa ihan suoria kellariäänityksiä. Amerikkalaisille ja Etelä-amerikkalaisille punkeille kokoelma on varmasti ollut kiehtovan kuuloinen. Jenkki-hosse oli Suomessa kuitenkin ihan marginaalissa, joten Dischargen jälkeläisistä tässä on pääosin kyse.

Suorasta apinoinnista ei (noh, ehkä muutamassa kappaleessa riffejä myöten) kuitenkaan voi puhua, vaan mukaan on tosiaan eksynyt jotain omaa. Ehkä se on ydinsodan ja poliisifasismin lisäksi se vitutus pakkaseen jäätyneistä kiljupöniköistä?

Propaganda käsittääkseni julkaisi jo aikanaan levyjänsä Saksan kautta ja tästäkin levystä on olemassa saksalainen cd-painos. Levystä ilmestyi juuri myös uusi vinyylipainos.

1 kommentti:

Piparnakkeli kirjoitti...

Harmi, että Propaganda keskittyy nykyään enimmäkseen Ö-sarjan löysään suomirockiin ja ns. Klamydiapunkkiin. Mutta tämänkin kokoelman termit "kasikakkonen" ja "kasikolmonen" ovat edelleen hyvin kuvaavia ja Toisen Vaihtoehdon sivuilla käytössä olevia adjektiiveja.

Ja mitä brassien suomifanitukseen tulee, niin olihan Kaaos-tribuutilla (2001) silloin aktiivisten suomibändien lisäksi myös brassihösselin household-nimet Ratos de Porao ja Acao Direta vetämässä Kaaosta. Suomeksi.