torstai 19. tammikuuta 2012

Wayne County - Things Your Mother Never Told You 1979

Wayne (nykyisin Jayne) County on georgilaislähtöinen (US) transvestiitti-artisti, joka oli näkyvä hahmo 70-luvun New Yorkissa. Ensin Andy Warholin Factoryn ja myöhemmin punkin piirissä. County oli Max's Kansas Cityssä dj:nä ja vaikutti pukeutumisensa kautta vahvasti glam rockkiin ja musiikkivalintoineen taas tulevaan punk-sukupolveen.

Wayne County oli myös artisti omasta takaa ja väittää David Bowien varastaneen runsaasti hänen omia keksintöjä ja visioitaan. County oli samalla MainMan-manageritoimistolla, kuin Bowie, mutta hänen uransa ei lähtenyt nousuun samalla tavalla, kuin Bowien. Ehkä karjuvan transun myyminen suurelle yleisölle ei kuitenkaan ollut yhtä helppoa, kuin feikki bi-seksuaalin?

Aikaisemmat kosketuspinnat Countyn musiikilliseen uraan ovat olleet irtobiisejä. Homman nimi oli glam-revival irtobiisejä ja kabareeta. Suomalaisille tunnetuin on varmaan Popedan suomeksi levyttämä 'Erkki ja Leena', eli 'Eddie & Sheena'. Siksi 'Things Your Mother Never Told You' kuulostaakin yllättävän kovalta.

Kaksiosainen levy alkaa korkeaoktaanisella garage-rockilla. Biisit jytäävät täynnä koukkuja ja Waynen teennäinen nasaali jyrää. Nuggetsit on kuunneltu tarkkaan, mutta mukana on artsy kulma. Mieleen hiipii Long Islandin Blue Öyster Cult.
Kakkospuoli perustuu sitten ihan puhtaasti art-rockille. Kaiutetut kitarat ja elektroninen surina soivat jokaisessa biisissä. Aavemaisesti soiva 'Waiting for the Marines' on täydellinen kylmä uuden aallon kappale. Jos County syytteli Bowieta juttujensa varastamisesta hän tekee saman itse levyn lopettavalla 'Think Straight'illa, joka soi kuin Bowien Berliini-trilogian instrumentaali.

Ei kommentteja: