maanantai 28. toukokuuta 2012

Juho Juntunen - Tuuliajolla (kirja) 1981

"Suomalaisen gonzo-journalismin, raamattu, toora ja koraani". Näin kuvaillaan Juho Juntusen 'Tuuliajolla' kiertueesta kirjoittamaa dokumenttia. Vaikka kirjan alussa lainataankin vähemmän omaperäisesti Hunter S. Thompsonia, ei kirjassa hirveästi savu nouse ja pöydät pöllyä pulvereista. Juntunen myöntää vuonna 2006 kirjoittamissaan jälkisanoissa olleensa nimien senruroinnissa ja muussakin vähän turhankin kiltti.

Tuuliajolla-kiertue oli Juice Leskisen ideoima ja Kaurismäen silloin nousevien elokuvaveljesten kuvaama kiertue, joka alkoi miltei päivälleen kolmekymmentäyksi vuotta sitten kiertäen viileänä alkukesänä 1981 pitkin Saimaan rantoja Juice & Slamin, Eppu Normaalien ja Hassisen koneen miehittäminä. Välillä soitettiin keikkojakin. Elokuvaa on sivuttu täällä kolme vuotta sitten.

Kiertueen idea oli pistää kolme bändiä seilaamaan samassa sisävesiristeilijässä. Mukana oli tyttöystäviä, kavereita ja siipeilijöitä. Sekä alkoholia.

Koska Juntunen pystyi dokumentoimaan retken sekoitellen faktaa ja fiktiota, hänen täytyi olla hivenen selvemmässä kunnossa, kuin monen muun seurueen jäsenen. Elokuvassa sivuttu 'hä hähä' nauru tuntui aiheuttaneen toisille kanssamatkustajille pitkällisiä traumoja. Lukemattomia toinen toistaan huonompia spitaalisvitsejä. Unta oli hankala saada ja meininki oli todella kännistä. Keikkamyyjä Karppanen ja yhtiökumppani joutuivat toimimaan kahdeksan tunnin 'vahtivuoroissa' pitääkseen edes jonkinlaisen rotin. Hassisen koneen basisti Jussi Kinnunen mukamas 'sairastui' ensimmäisen purjehdusetapin jälkeen, vaikka myöhemmin syyksi paljastui mökän ja juopottelun aiheuttama hermoromahdus. Lavalle Kinnunen palasi vasta Joensuun päätöskeikalla Pantse Syrjän tuuratessa bassossa välikeikat.

Juicen bändin ympärillä pyöri risteilyn 'Oravaryhmä', jossa mukana oli siipparikaveri Appo. Tämä porukka mökäsi viikon kovaäänisesti kiristäen risteilyn aikana muodostuneiden eri blokkien välejä. Juntusta ja muita 'skarppailijoita' nimitettiin 'Norpparyhmäksi'. Kuitenkaan yhtään tappelua ei risteilyllä ihme kyllä tapahtunut. Kotiteollisuuden Hynysen kysellessä kiertueen nimenkäytön oikeuksista kaikki tavoitetut osallistujat tuntuivat muistelevan reissua erittäin raskaana.

Juntusen välissä vetämät 'huumorikorkkariagentti'-fantasiat ovat no.. sellaisia, mutta etupäässään kirja pitää sisällään nasevaa dokumentaatiota, jota välillä taustoitetaan, välillä vähän väritetään. Muutama känninen muusikko antaa haastattelussa erinomaisia totuuden sanoja, kuten Eppujen edelleen kolmenkymmenen vuodenkin jälkeen nasevat viisaudet kriitikoista, ilmiöbändeistä ja muusta musiikin menosta. Kirjan lopettava totuutta ja fiktiota sekoittava automatka Juntusen ja Jukka "Avaruusromua" Mikkolan välisestä oi!, kantri, free-jazz ja taidemusakeskustelusta päättää hauskasti kirjan.

Kirja ilmestyi elokuvan kanssa samaan aikaan ja sitä myytiin jopa näytösten yhteydessä. Soundi-lehden kustantaman kirjan ensipainos myytiin nopeasti loppuun ja toinenkin hupeni. Huonon sidonnan takia sitä ei juurikaan löytynyt divareista, joten vuonna 2006 ilmestyi kolmas painos Juntusen jälkipuheen ja Hynysen lyhyen 2006 Tuuliajolla kierturaportin kanssa.

2 kommenttia:

Tarkkailija K kirjoitti...

Joo tää oli vähän sellainen kuin Miettisen kirjat. Eli jäi pikkuisen fiilis, että vaikka ytimessä oltiinkin niin aika paljon jäi kertomatta.

Miesten muistelmia odotellessa....

Rolf Jacksen kirjoitti...

Mutta Miettinenhän julkaisi muistelmansa jo 1983 :D