lauantai 13. elokuuta 2011

Demis Roussos – On The Greek Side Of My Mind 1971

Aphrodite's Child on vilahtanut blogissa useamman kerran. Kreikan sotilasjuntan aikainen yhtye oli maan 'psykedelian' pää-äänenkannattaja, mutta levytti suurimman osan imelähköstä tuotannostaan Ranskassa, missä yhtye muutenkin majaili ja nautti suosiota. Samassa paikassa tehtiin myös yhtyeen joutsenlaulu ja ainoa oikea proge-levy; mahtava 666 eepos.

666 kuitenkin prosessina laski siemenet bändin tuholle ja ilmestyessään 1972 (äänitettiin vuosien 1970-71 taitteessa) yhtye oli käytännössä jo edesmennyt. Lähes jokainen bändin jäsen (Vangelis, Roussos, Lukas Sideras, Silver Kolouris ja Roussosta paikkaamaan tullut bulgarialainen 'Dimitri') lähti soolouralle, mutta vain kaksi yhtyeen jäsenistä on tehnyt menestyneen sellaisen. Melkein jokainen on myös soittanut toistensa levyillä.

Vangeliksen sooloura on juustoisesta kurasta huolimatta putkauttanut läpi vuosikymmenien myös erittäin päteviä levyjä. Roussoksen soolourasta voi sanoa suoraan, että 'eka levy oli paras'. Demoja en ole kuullut.

'On The Greek Side Of My Mind' sijoittuu Vangeliksen 'Earth'-levyn (Silver Kolouris soittaa kummallakin etnisiä kielisoittimia) ja Roussoksen myöhemmän imelän iskelmän välimaastoon. 'We Shall Dance' on enne tulevasta sokeri-iskelmästä, mutta koko muu levy naistaustakuoroineen kurottelee vielä Aigeianmeren historiaan, eikä vielä nojaa Roussoksen vastenmieliseen euroiskelmään (vaikka sillekin on oma paikkansa).

Roussos oli myöhemmin 70-luvulla viidentoista minuutin ajan ihan helvetin suosittu artisti (ja elostelija), mistä todisteena toimii lähes mikä tahansa suomalaisen maakunnan vinyylikokoelma. Sieltä löytyy ihan satavarmasti Demis Roussoksen levy.1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...Very fine album of his psychedelic side

Albert