maanantai 27. elokuuta 2012

Jade Stone & Luv - Mosaics, Pieces of Stone 1977

Tämän mieleenjäävän kannen takaa löytyy mielenkiintoinen ja obskuuri, jonkin tason kulttiklassikoksikin noussut levyllinen musiikkia.

Alunperin Teksasin Austinista lähtöisin ollut parturinoika sai pari paikallista hittiä ja hänelle tarjottiin mahdollisuus levyttää coyntryn pääkaupungissa Nashvillessa. Siellä hän tapasi suuren rakkautensa, yhteinen matka vei muutamaksi vuodeksi Hollywoodiin ja takaisin Nashvilleen. Kaksikko hylkäsi vanhat ristimänimensä ja rakkauden suuren voiman hivellessä vaihtoi nimensä virallisestikin Jade ja Luv Stoneksi.

Pariskunta eli Nashvillen kaduilla ja puistoissa rakkauden voimalla välillä syöden ihan oikeasti roskiksista. Kului vuosia ja vasta 1977 Jade Stone sai julkaistua tämän itse tehdyn ja omakustanteisen levyn. Levyä oli äänitetty jo parina edellisenä vuotena. Rakkauden nimissä krediitit oli pistetty Luvin kanssa yhteisiin nimiin, vaikka biisit ovat pääosin Jaden käsialaa alusta loppuun.

Heti levyn ilmestyttyä alkoivat vaikeudet, sillä pätevä sessiobändi ei jättänyt vakioansioitaan, vaan Jade joutui alkamaan keräilemään taustabändiä. Keikkoja levyn tiimoilta oli vain muutama, Stonen musiikki ei saanut countryn pääkaupungissa nostetta - sillä se ei ollut sellaista. Radiosoittoa tuli jossain toissijaisessa Buffalossa ja pienemmissä kaupungeissa. Niinpä homma kuivui kasaan ja Jaden musiikin tekeminenkin hiipui 80-luvulle tultaessa vähemmän yllättävästi kokaiiniaddiktion takia.

Millaista levyn itse musiikki on? Mosaicsia on vaikea tunkea mihinkään tiukkaan lokeroon. Se on pop-rockkia, johon jotkut yrittävät lätkäistä psyke-leimaa päälle, mutta mitään varsinaista freak-outtia levyllä ei ole, vaan napakkaa kitarointia, hivenen funkia, suureellisia sovituksia ja sielukasta Jade Stonen laulua Luvin taustoilla. Biisit kertovat luonnollisesti rakkaudesta.
Vuonna 1977 suuremmissa musiikkimetropoleissa pinnan alaisen musiikin linja oli selvä ja vanhemmat ns. paskat hyppäsivät uuden aallon kelkkaan tai hävisivät. Mutta Jade & Luv Stone pyörivät siellä 70-luvun alun perinnössä, hetkeä ennen kuin niistä bändeistä (Starship jne.) tuli AOR:rrää. Ja jättivät jälkeensä tämän kummajaisellisen hienoa musiikkia.

Levyä painettiin aikanaan parituhatta kappaletta ja muutaman vuoden takaiseen uusintapainokseen saatiin kansipusseihin itse Jade Stonen omakertoma tarina. Hän on nyt naimisissa kolmatta kertaa ja asuu ja elää Austinissa. Uskoon tullut ja rehellisissä päivätöissä.

Ei kommentteja: