perjantai 12. helmikuuta 2010

Ike & Tina Turner - River Deep Mountain High 1966

Jos pitäisi tehdä lista upeimmista levytetyistä pop-kappaleista, olisi Ike & Tina Turnerin 'River Deep Mountain High' huippusijoilla.

Tosin tässäkään yhteydessä ei voida puhua Ikestä ja Tinasta, vaan itse biisi on kolmikon Phil Spector, Jeff Barry ja Ellie Greenwich käsialaa. Tuotannosta taas vastaa yksin Spector massiivisine ääniseinineen. Phil tiesi Iken taipumuksen hankaluuksiin ja diktaattorisiin näkemyksiin, joten hän lätkäisi 20 000 dollaria tämän käteen ja veti studion oven nenän edestä kiinni. Eli pelkkä Tina laulaa biisillä. Itse biisin äänityskin maksoi aikakaudelle huimat 22-tuhatta taalaa.

No, jälki oli upeaa. Turnerin vahva ääni, ääniseinä ja JÄNNITE kantavat hiuksianostattavasti 3 minuuttia 40 sekuntia.

Biisi oli jättihitti Englannissa, mutta kotimaassaan se floppasi. Tämä otti Spectorilla erittäin koville ja hänen alamäkensa sanotaan alkaneen tuosta. Seurasi vetäytyminen pariksi vuodeksi kartanoon päihteiden, aseiden, hiustupeiden ja naisten uhkailemisen pariin.

Meni pari vuotta ja biisiä rupesivat coveroimaan artistit Deep Purplesta Supremesiin. Muiden versioiden listamenestys nosti biisin uuteen arvoonsa ja kuuluu edelleen Turnerin bravuureihin.


2 kommenttia:

peteer kirjoitti...

Loistava biisi.

Melomaanikko kirjoitti...

Tästä ei tosiaan popbiisi enää mahtipontisemmaksi pääse! Kyseessä on mielestäni paras Spector-tuotos, mikä on jo aika kova saavutus.

Todella hieno kappale, jonka sanoitus on kyllä oikeasti aika kamala, mutta sen nyt voi antaa anteeksi kun wall of sound jyrää niin upeesti kuulijan yli.