lauantai 13. helmikuuta 2010

Rush - Moving Pictures 1981

Spotify on siitä hyvä työkalu, ettei enään tarvitse pohrata esim. kirjaston levyosastolle, vaan omat musiikkisivistyksen aukot voi paikata nostamatta omaa persettään tuolilta. Pukamien, lihomisen ja ummetuksen ohella voi nauttia musasta.

Rush on ollut pitkään 'kuunteluvuorossa'. En sinänsä elätellyt yhtyeestä mitään sen kummempia odotuksia. Ennakkotietojen perusteella kyseessä on kanadalainen trio, joka on soittanut hard-rockkiin kallellaan ollutta progevivahteista kamaansa 70-luvun alkupuolelta lähtien. Soittotaidot ovat kai siellä Policen suunnalla.

Itse asiassa Rushin musiikillinen kehitys kulki päinvastaiseen suuntaan, kuin 70-luvulla noin yleensä; alussa bändi soitti suorempaa jytää ja taas 70-luvun lopulla punkin tullessa valtavirtaan Rushin musiikki sai kimurantimpia piirteitä. Toisaalta bändin pääoperointi alue oli Yhdysvallat, jossa punk ei ikinä noussut samalla tavalla valtavirtaan eikä varsinaisesti syrjäyttänyt progea. Toisin kuin esim. Isossa Britanniassa, missä hämyille tuli äkkiä kiire leikata tukkansa muodikkaammiksi.

Moving Pictures onkin yhtyeen menestynein levy. Levyn avaava 'Tom Sawyer' syntikoineen oli singlehitti. Levy on ihan mielenkiintoisen kuuloista kimuranttia hard-rockkia. 80-luvun alun syntikoita käytetään hyvällä maulla.
Rushilla ja Policella oli hiusmalleja myöten paljon yhteistä. Syntikkamattoja, vaikeita rytmejä ja laulava basisti. Tosin tässä Rush vetää pitemmän korren, sillä Geddy Leen 'persoonallinen' lauluääni on SE tekijä, joka tuo yhtyeen musiikkiin särmää ja erottaa muista.

1 kommentti:

peteer kirjoitti...

Osuma ja upposi.

Seuraa hieman naivia intoilua.

Avaudun ja tunnustan, että tämä on niitä kiekkoja, joita kieltäydyn koskaan unohtamasta.

Yksi niistä täydellisistä levyistä, ainakin bändin itsensä historiassa ja ehkä koko progehenkisen heavyn genressä.

Geddy Leen laulutapa on kumma kyllä ollut monelle ongelmallista sulattaa. Minusta se on vaan persoonallinen. Basistina erinomainen hallittu voimasoittaja. Ja vielä käsittämättömän taitava rumpali, samalla tekstintekijä, kumma kyllä Olisi pitänyt mainita ennen basistia. Neil Peart.