maanantai 8. helmikuuta 2010

The Stooges - You Wan't My Action 2010

Viisihenkinen Stooges. Kaksi kitaraa. Ääninauhat, joita ei pitänyt olla olemassakaan.

Vuonna 1971 Stooges oli ajautunut tilanteeseen, jossa bändin outsideriksi ja ainoaksi jäseneksi, jolla oli olemassa jonkinnäköinen omatunto oli jäänyt Ron Asheton - trailerparkissa syntynyt kovis, joka harrasti natsikaman keräilyä.
James Williamsonin tulo bändiin laukaisi Iggyn ja koko muun poppoon heroiinin käytön, jota rahoitettiin jopa myymällä Ronin kitarat tämän selän takana. Varkaana edellämainitun veli Scott. Samaan aikaan kuitenkin nautittiin hippiaatteen mukaisesti makrobioottista ruokaa..

Dave Alexander oli potkittu aikaisemmin bassosta ja parin roudarin jälkeen nelikielistä soitti tässä kokoonpanossa Jimmy Recca. Kitaroita soitti siis ainutlaatuisesti kaksikko Asheton/Williamson. Kiertue ei ollut pitkä, mutta viisi iltaa nauhoitettiin. Yksi niistä on pyörinyt suttuisena bootleggina, mutta muuten löytyneiden nauhojen taso on yllättävän hyvä. Tai no, Stoogesin ja MC5:n ystävät ovat tottuneet ladon alta löytyneisiin suttuisiin live-nauhoihin.

Viiden levyn boksi, jossa jokaisella levyllä on eri ilta, mutta setti on noin muuten identtinen. Tässä vaiheessa ei soitettu enää Funhousen biisejä, vaan uusia kappaleita, joita ei ole levytetty lukuunottamatta myöhempää 'I Got the Right'iä.
Bändi oli tähän aikaan kovassa live-maineessa. Tosin yleisöksi valuivat rumimmat muijat, pirinistit, Vietnam-veteraanit ja muut luuserit. Yhtye ja yleisö provosoivat toisiaan.
Boksin ensimmäinen keikka New Yorkin Electric Circuksessa on se surullisenkuuluisa, jolla Iggy kömmittyään lavalle ensitöikseen vittuili ja oksensi yleisön päälle. No joka tapauksessa tämä muutaman keikan dekadenssi on helvetin kovaa ja groovaavaa kahden kitaran rokkia. Ei kaoottista, vaan Detrotin autotehtaiden tyyliin koneellisen militanttia. Tulevan punkin peruskivet valettiin tässä, sillä NY:n keikan yleisössä oli mukana mm. tulevat Dee Dee Ramone ja Patti Smith.
Julkaisuna kulttuuriteko.

Ei kommentteja: