tiistai 23. helmikuuta 2010

Rockin apumiehet #7 - Mats Huldén

Jos joku suomalainen orkesteri on onnistunut myöhemmistä 'on/off' vaiheistaan huolimatta olemaan lähes myyttinen, niin Wigwam. Mats Huldén soitti yhtyeen alkuvaiheessa bändissä vain vuoden päivät, mutta muistetaan silti melkein ja ainoastaan tästä. Vaikka mies on ehtinyt myöhemmin olla mukana aika helvetin monessa jutussa.

Ehkä myyttinen jälkimaine johtui yhtyeen tyylistä Tasavallan presidentin kanssa soittaa musiikkia miellyttääkseen vain itseään. Tuohon aikaanhan melkein kaikki keikkailevat bändit soittivat covereita ja suomiosastoa (tosin Huldénin lähdön jälkeen Wigwamkin soitti keikoillaan pitkälti covereita - toki kunnianhimoisia sellaisia). No, orkesterit kulkivat ainakin omia polkujaan, mikä oli ja Danny-ajan lato-Suomessa ennenkuulumatonta.

Wigwam soitti muutaman keikan kuusimiehisenä Huldénin ja Pohjolan vuorotellessa bassossa, mutta tämä poistui yhtyeestä takaisin opiskelujensa pariin. Kokonaan intiaanileiristä hän ei kuitenkaan lähtenyt missään vaiheessa, vaan käänsi miltei kaikki Jukka Gustafsonin tekstit tälle englanniksi ja ehti tehdä orkesterille levynkansia. Majoittaen heidät toisinaan sukunsa huvilalle. Samaista englanninnostyötä hän ehti tekemään muillekin proge-yhtyeille, kuten Pressalle ja Kalevalalle.

70-luvulla Huldén ei soittopuolella ollut erityisen aktiivinen, mutta aktivoitui taas 80-luvun taitteessa soittaen mm. vanhojen bändikavereidensä proge-ajan jälkeisissä virityksissä. Tästä tie jatkui kohti uutta-aaltoa ja musiikin tuottamista. Huldénin nimi vilahtaa sellaisten artistien levyissä kuin 22-Pistepirkko, Don Huonot, YUP, Neljä ruusua - ja Kauko Röyhkä.

Röyhkän bändissä Huldén onkin soittanut varmaan uransa pisimmän ajan. Ensin Nartussa ja myöhemmin muissakin kokoonpanoissa. Tai siis edelleenkin. Huldénin olemus lavalla on kieltämättä vaikuttava. Tai pelottava. Maanisen näköinen resuinen vanha hippi. Ja hujoppi.

Mats Huldén on pitkälti 70-luvulta ollut kiinnostunut henkisistä asioista ja omaa maineen jonkun näköisenä 'viisaana miehenä'. Ehkei ihan Ior Bockin mielessä, mutta jotain sinnepäin. Suomenruotsalainen Huldén on edelleen myös tunnustettu kielenkääntäjä ja on isänsä kanssa kääntänyt palkitusti mm. Kalevalan ruotsiksi.

2 kommenttia:

peteer kirjoitti...

Ilmeisesti alalla lähes kaiken oleellisen nähnyt henkilö, jos ajattelee kokemustaustaa, suht pienessä maassamme.

Mitähän hää mahtaa hommailla nykyään, kun pesti Tero Klingin kanssa Röyhkän bändin rytmiryhmässä loppui, mahdollisesti pysyvästi?

Rolf Jacksen kirjoitti...

Mjaa-a. Pitäs olla kohta eläkkeellä ainakin ikänsä puolesta. Tosin kulttuurialalla helpommin sanottu kuin tehty.

Mulla on sellanen ymmärrys, että taustarahoitus on aina ollut jollain tavalla kunnossa. Tai siis mahdollistanut aika vapaan ja boheemin elämän.

Mutta ehdottomasti rockin apumiesten aatelia.