maanantai 5. huhtikuuta 2010

The Incredible String Band - The Hangman's Beautiful Daughter 1968

The Incredible String Band on yhtye, jonka musiikkia ja tekemisiä vertailtiin aina parin vuoden takaiseen, tosin nyt jo hipster-muodista poistuneisiin psych/outsider-folk artisteihin.

Yhtye oli 60-luvun lopussa ja 70-luvun alussa erittäin suosittu Isossa Britanniassa. Atlantin toisella puolella yhtye pysyi aina kulttiaktina, vaikka levyttikin folk-musiikistaan tunnetulle Elektralle.

ISB oli skottien Robin Williamsonin ja Mike Heronin yhteislapsi. Ensilevyllä mukana oli kolmaskin hemmo, mutta tämä lähti liftaamaan Intiaan ja yhtye hajosi hetkeksi. Williamson matkusti tyttöystävänsä kanssa pennittömänä Marokkoon, joka oli aikanaan Brittein saarten muusikkojen ykkösseikkailu(sekoilu) kohde. Heron teki hanttihommia, mutta Williamsonin palatessa ryytyneenä matkaltaan kaksikko muutti asumaan Glasgowin ulkopuolelle mökkiin, jossa syntyi ensilevy 'The 5000 Spirits or the Layers of the Onion'. Se räjäytti ns. pankin ollen mm. mestarimieli Paul McCartneyn mielilevy.

Kakkoslevy 'Pyövelin kaunis tytär' oli myös kaupallisesti menestynyt. Englannissa. Tuohon aikaan brittien folk-artistit olivat pitkälti amerikkalaisten vastineidensa apinoijia lukuunottamatta Donovania, joka ensi hittien jälkeen lähti rohkeasti kulkemaan omia polkujaan. ISB tavallaan tasoitti musiikillaan tietä sitä seuranneille Pentanglelle (Danny Thompson soittaa bassoa 5000 Spiritsillä..), Fairport Conventionille ja kumppaneille, jotka uskalsivat taas laulaa Vihreiden saarten lauluja.

Williamson ja Heron olivat multi-instrumentalisteja ja hyviä lauluntekijöitä, jotka hippiajan hengen mukaisesti käänsivät lauluissaan nykypäivän, fantasian ja surrealismin omaksi keitokseksi.

Bändi on ainakin kotimaassaan ajankohtainen, koska levyt on vasta nyt ensi kertaa remasteroitu ja julkaistu uudestaan Englannissa.

Ei kommentteja: