maanantai 1. kesäkuuta 2009

Big Star - Third/Sister Lovers 1974

Yle Teemalta tuli juuri mielenkiintoinen dokumenttielokuva Wilco-yhtyeestä ja heidän kamppailustaan saada 'Yankee Hotel Foxtrot' julkaistua. Levy-yhtiön kengittyä heidät, levystä muodostuikin yllättäen suuri menestys.

Joskus voi käydä niin. Wilconkin musiikkiin suuresti vaikuttaneelle pioneeribändille Big Starille ei kuitenkaan käynyt niin. Tämä kolmas ja viimeinen levykin julkaistiin vasta 70-luvun lopussa, vuosia yhtyeen hajoamisen jälkeen.

Lähtökohdat memphisläiselle power-pop yhtyeelle olivat hyvät; Alex Chilton oli jo ollut Box Stop yhtyeessä, jolla oli megahitti 'Letter'. Biisi löytyy kaikilta 60's kokoelmilta. Teini-iän bänditoveri Chriss Bell liittyi mukaan ja yhtye äänitti komeita lauluja #1 Record levylle. Markkinointi ei kuitenkaan pelannut, eikä levy myynyt. Mukaan tuli myös skismaa Chiltonin ja Bellin välille, joten jälkimmäinen lähti lätkimään kakkoslevyn Radio Cityn äänityksistä. Sekin on komea levy ja ensilevyn tarinan toisinto. Myöhemmin 80-luvulla nämä kaksi levyä nousivat arvoon, kun amerikkalainen isoihin kitaroihin ja lauluharmonioihin nojaava alternative-pop syntyi.

Takaisin vuoteen 1974.
Alex Chiltonille oli käynyt selväksi, että ei tästä mitään menestystä tule. Homman annettiin hyvällä tavalla lähteä käsistä; Levy nojaa samalla tavalla harmonioihin ja suuriin juttuihin, mutta sisältää myös orkestraatioita ja mellotroneja. Musiikki on ju-mit-ta-vaa, laiskaa, aavemaista ja sisäänpäin kääntynyttä. Päihteillä lienee myös osuutta asiaan; ainakin levy tuo hyvin vahvasti mieleen 13th Floor Elevatorsien kaikukitaroissa uitetun joutsenlaulun Bull of the Woodsin. Albumilla alkuperäisestä bändistä on mukana vain Chilton ja rumpali Jody Stephens, loput ovat sessiomiehiä.

Ympyrä sulkeutui, kun Chilton lauloi taustoja entisen bändikumppaninsa Chriss Bellin soololevyllä (joka sisälsi mm. biisin 'You and Your Sister). Bell kuitenkin menehtyi samana vuonna (1978) auto-onnettomuudessa, jolloin Big Starin viimeinen levy viimein ilmestyi. Tämän jälkeen Chilton siirtyi soolouralla nauttien pientä kulttisuosiota ja tuotti mm. The Crampsia.

Stroke it Noel

Ei kommentteja: