perjantai 8. huhtikuuta 2011

Prog Is Not a Four Letter Word - Andy Votel (kok) 2005

Toissa kuussa Helsingissäkin keikkaillutta Andy Votelia pidetään roskalaatikkolevy-dj:den mestarina.
Hän on kaivanut esiin kohtuullisen obskuureista genreistäkin mitä mainoimpia kokoelmia ja settejä. Levyhyllyssäkin on käsitelty miehen 'Folk is not a Four Letter Wordia'. Tarkemmin osaa II. Häneltä löytyy myös mainio brazilika-kokoelma.

Kuten nimestä näkyy, tämä kokoelma käsittelee progea. Progarchivessa ja Amazonin arvosteluissa levy saa yhdestä kolmeen tähteä, mutta se on paljon parempi.

Tyypillinen progen kuuntelijahan on vyölaukkuinen hissukka viiksi-insinööri, eikä Votelin lyhyistä proge-historian sivuteoksista koottu kokoelma ole tietenkään mikään 'Pawn Hearts'. Votel on koonnut levyn hipsterin musamaulla ja se ei varmasti nössöintä ja pedanteinta osastoa miellytä.

Kokoelman pääpaino on manner-Euroopan tuntemattomammissa, tai juustoisemmissa yhtyeissä. Levyn yhtyeistä kunnioitettava määrä on vielä rautaesiripun takaa. Progen suurvalta Englannista mukana on vain Egg juustoisella Bach-tulkinnallaan. Walesista löytyy levyn karmeinta vokalisointia edustava Bran. Eggin lisäksi vähänkään tunnetumpaa osastoa edustaa saksalainen Embryo, joka nautti muistaakseni jättisuosiota Yhdysvalloissa. Mukana on myös Magma-mies Jean Claude Vannierin soundtrack-kappale.

Yllättävintä antia edustaa tämä aikaisemmin mainittu itä-blokin osasto. Vaikka biisit ovatkin irtobiisejä, levy herätti kiinnostuksen itä-Euroopan progehistoriaan. Moogeja oli saatu, mutta soundit itse tehtyine äänensärkijöineen ovat kieltämättä kiinnostavia. Eräs levykaupan setäharrastaja kertoikin, että sieltä löytyy hyviä levyjä, mutta alkuperäisiä kappaleita ei juurinkaan markkinoilla liiku.

Hyvä levyllinen eksoottista taustamusaa.

3 kommenttia:

bq kirjoitti...

Tuolla kokoelmalla on näköjään Barış Mançoa, yks tämän hetken suosikeistani! 3 Hürel ja Breakout ovat myös kovia ja Drugi Nacinin levy on hyvä.

Rolf Jacksen kirjoitti...

Tossa Turkki/Balkan progessa ja 'psykedeliassa' hienoimpia elementtejä on ne etnovaikutteet. Toisaalta nehän ovat saaneet vakutteita dervisseiltä!

bq kirjoitti...

Turkkilaisten kunkku on toki Erkin Koray: http://www.youtube.com/results?search_query=erkin+koray&aq=f