Sisäänrakennetusta edistyksen vastaisuudestani huolimatta täytyy aina välillä myöntää, että Spotify on jossain asioissa aika hieno juttu. Esimerkiksi tämä OZ-yhtyeen (hyllystä löytyvää) Fire in the Brain pitkäsoittoa seurannut EP tuskin olisi muualla tullut vastaan.
OZ:in jäseniä on myöhemmin nähty jopa Yö:n riveissä (tekee suojelevan ristinmerkin), mutta yhtye oli yksi ensimmäisistä suomalaisista heavy-yhtyeistä, joka yritti oikeasti ja työllä saavuttaa ulkomaanmenestystä. Suomessahan heviyhtyeet joutuivat tuolloin soittamaan Lallintalossa ja ladoissa alle sadalle ihmisille - asia, joka on kääntynyt päälaelleen.
Aiemmin mainittu ensilevy julkaistiin Ruotsista käsin, johon yhtye muutti ottamaan vauhtia uralleen. Levy julkaistiin myös Japanissa ja Pohjois-Amerikassa. Kaipa se myikin jotain, sillä tarinan mukaan yhtye oli koko loppu-uransa ajan millimetrin päässä siitä suuresta levytyssopimuksesta. Lämppäripaikka Venomin kiertueellekin tuli, mutta selityksen mukaan manageri/levy-yhtiösotku pilasi homman. Ruotsissa bändi otti ajan tavan mukaan kansainvälisemmät taiteilijanimet tyyliin Ape De Martinez, Jay C. Blade ja Speedy Foxx. Mahtoiko kotimainenkin vaihtua hoonoksi soomeksi?
OZia ei ole kuitenkaan reilua verrata mihinkään Iron Crossin tyylisiin pelleihin, vaan FITB ja tämä sinkku-EP seisovat ihan yhtä vankalla pohjalla, kuin bändin NWOBHM esikuvienkin musiikki. Kolmannella levyllä tuotanto vähän söi esimerkiksi kitarasoolot miksauksessa alas, mutta tämä EP saatanallisine flirtteineen toimii hyvin. Aikansa tavoista poiketen Eero Hämäläinen.. anteeksi Ape De Martinez ei vedä tankeroa - ja osaa kaikki aikansa brittihevilaulun maneerit. Täytyy myöntää, että OZ:ista oli paljon käppäisempi kuva, kuin mitä se on. Tai siis onhan se sitäkin vähän, mutta sopivilla taitomausteilla.
Kolmen biisin EP:n kappaleet löytyvät nimibiisiä lukuunottamatta jo edelliseltä pitkäsoitolta. Ristin nurinpäin kääntämiseen kehottava nimibiisi jytää ja tarttuu hyvin. NWOBHM:n tarinoista mukaan otettiin olennaiset jutut; kappaleentekijä sai ensimmäisen rojaltishekin - jonka summa oli yllättäen 666 kruunua.
Oliko tämä viesti sitten itse vihtahousulta vai osoitus kaupallisesta epäonnistumisesta jää tarinan kuulijan vastuulle. Tämän jälkeen yhtye kuitenkin karsi sattanas-jutut sanoituksista.
Eläköön elämä – Sonja Lumme ja monipuolinen ura musiikin maailmassa
15 tuntia sitten
3 kommenttia:
Moi!
The Ozin ensimmäinen levy oli The Oz, vuodelta 1982! Kakkoslevy Fire in the Brain ilmestyi 1983. Jälimmäinen vielä hyllyssä minullakin, harmi että debyytin hukkasin, vaikkei se FITB:n veroinen olekaan. Tuo EP ja sen jälkeen bändin kolmas LP III Warning ilmestyivät sitten 1984.
En ole itsekään tuota debyyttiä kuullut. Onko muut biisit tosiaan vuoden 1982 debyytiltä lohkaistuja?
-tawe-
Piti siis kirjoittaa, että en ole tuota EP:tä kuullut!
-tawe-
Ok. Korjataan, että ne kaksi biisiä ovat siis kakkoslevyltä FITB, eikä debyytiltä.
Lähetä kommentti