torstai 16. toukokuuta 2013

Hurriganes - Kuumat kundit 1976

Kuumat kundit - Hot Wheels julkaistiin 'dokumenttimaisena' elokuvana saman nimisen levyn ilmestymisvuonna. Tässä ei sinänsä ole mitään vikaa, sillä Hot Wheels on henkilökohtainen suosikkini kyseisen orkesterin tuotannosta.

Elokuva itse jatkaa aikansa paskojen bändielokuvien perinnettä olemalla pikkuisen puuduttavahko sellainen. Silti kaikkein uuvuttavinta antia on elokuvan toiseksi 'juoneksi' dramatisoitu tarina kahden nuoren romanssin alusta, joka yhdistyy elokuvan dokumenttipuoleen lopussa yhtyeen keikalla.

Kuumat kundit yrittää beatlesmaista lähestymistä seuraamalla bändin arkea, harjoituksia, hotelliasumista ja jutustelua. Jäykkien jätkien valittamisen kuunteleminen on ehkä vastine jään sulamisen seuraamiselle, mutta toisaalta aidot roudariosaston haastattelut ja seuraaminen legendaarisen Lahden Microvox-studion äänityksistä on aidosti kiinnostavaa ajankuvaa.

Vuonna 1976 Ganes oli toistamiseen kuuminta hottia ja suosion huipulla. Aaltonen, Häkkinen ja Kallio kolmikko jaksaa marmattaa latojen pienuudesta ja huonoista lavoista ynnä muusta. Hanoi Rocksin Albania-vastineet olivat siis seuraavan vuosikymmenen jatkumo samaan tarinaan.

Jään sulaminen ja nuoren Kari Heiskasen ja Lilli Kaipaisen romanssin seuraaminen palkitaan lopussa keskinkertaisella Ganesin keikalla, joka on ehkä arvoltaan enemmän dokumentoinnin henkinen, kuin rock'n rollin juhlaa. Eipä siinä, hyvinhän Ile Kallio vetää ja hiki valuu. Yllättävää antia oli myös bändin valo-show, joka juron orkesterin kohdalla hivenen yllättää. Melkein Danny-showta.

Elokuva on jäänyt ohjaajakäsikirjoittaja Jussi Itkosen ainoaksi kokopitkäksi elokuvaksi. Hurriganes pyysi, ettei elokuvaa levitettäisi Ruotsiin, jossa yhtyeellä oli kovempi raggarimaine, mitä elokuva antaa ymmärtää. Elokuvaa varten hankittiin kuvaajat oikein Amerikasta asti. Nämä tosin olivat Itkosen ystäviä.. Kuvissa vilahtelee paljon amerikanrautoja, Beaversin mainoksia ja Cisse ajelee alussa moottoripyörällä. Itkonen harrasti kuuleman mukaan kovasti itsesensuuria. Nuorten katsojien takia leikkauspöydälle jäi kuulemma sankokaupalla Remun vittu-sanoja. Että näin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Minulle ei Hurriganes koskaan kolahtanut kovasti, se ei vaan vakuuttanut, ja syyksi olen arvellut sitä, että ensimmäinen kuulemani Hurriganesin levy oli Hot Wheels...

Tawe