keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Harmonia - Musik von Harmonia 1974

Uusinta parin vuoden takaa.
Harmonian 'Musik von Harmonia' taisi olla ensimmäinen krautrock-levy, joka kolisi. Jos en ihan väärin muista, se taisi myös olla ensimmäisiä ostamiani tyylilajin levyjä noin muutenkin.

Harmonia oli Neu!-kitaristin Michael Rotherin (ex-Kraftwerk apulainen) ja Cluster-duo Hans-Joachim Roedeliuksen ja Dieter Moebiuksen muodostama 'super-yhtye'. Bändin debyytti levytettiin maaseudun rauhassa 1600-luvulta peräisin olevassa koleassa kartanossa vuonna 1973.

Liekö kauniilla ympäristöllä osuutta asiaan, mutta Musik von Harmonia yhdistää Neu!-kitaristin mekaanisen ilmaisun ja Cluster-duon muodottoman maalailun erittäin komeasti. Itseasiassa levyn aloituksessa ammutaan koko ammusvarasto ilmaan ultrakoolin 'Watussin' ja The Orbin 1:1 myöhemmin varastaman/lainaaman 'Sehr Kosmische'n muodossa. Näistä ensin mainittu on viileä ja ajaton mekaano, jälkimmäinen äärimmäisen kaunis maalailu. Loppulevy meneekin ehkä hivenen kevyemmällä ammusvarastolla, muttei sekään ole turha.

Levyn julkaisun aikaan Rotherin ex-bänditoverit löysivät oman mekaanisen kultasuonen 'Autobahn'illa. Musik von Harmonia sen sijaan vaipui nopeasti unholaan. Tai ei ihan. Brian Eno kuuli levyn sekä ylisti bändiä järjestäen sessionkin heidän kanssaan. Homma kuitenkin kuivui kasaan. Tai no.. Eno avusti David Bowien Berliini-trilogiaa näillä eväillä. Ja 'keksi' samaan aikaan myös ambientin.

Ei kommentteja: